Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 3.-4. travnja 2019. u Washingtonu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 3.-4. travnja 2019. u Washingtonu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Tom prigodom svečano je obilježena 70. godišnjica postojanja Saveza koji je osnovan potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora 4. travnja 1949. u Washingtonu. Saveznice su usvojile i političku izjavu kojom se, između ostalog, potvrđuje predanost Savezu i vrijednostima na kojima počiva od svog osnutka.

Ministri vanjskih poslova država članica raspravljali su o aktualnim međunarodnim sigurnosnim izazovima od strateškog značaja kao što su borba protiv terorizma te hibridne i kibernetičke prijetnje. Riječi je bilo i o budućnosti transatlantske suradnje te pravednijoj podjeli financijskih obaveza kao jednom od ključnih elemenata savezničke solidarnosti.

Ministri su razmatrali sveukupne odnose s Rusijom, kao i specifična pitanja poput ruskog kršenja Ugovora o projektilima srednjeg i kratkog dometa, situacije u crnomorskoj regiji te netradicionalnih izazova koje s ruske strane dolaze u kibernetičkoj i hibridnoj domeni. Kao jedan od glavnih rezultata sastanka usvojen je skup mjera za unapređenje sigurnosti u crnomorskoj regiji, uključujući dodatnu pomoć Ukrajini i Gruziji.

U kontekstu borbe protiv terorizma raspravljalo se o razvoju situacije na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Ministri su razmatrali moguće dodatne aktivnosti u suzbijanju terorizma, kao što je obučavanje partnerskih zemalja u ovim regijama za učinkovitije samostalno djelovanje.

Poseban dio rasprave posvećen je i tijeku afganistanskog mirovnog procesa te njegovim implikacijama na budući angažman NATO-a u toj zemlji.

 



Priopćenja