Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić na neformalnom Vijeću za opće poslove u Bukureštu

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 11. i 12. ožujka 2019. godine na neformalnom sastanku Vijeća za opće poslove u Bukureštu...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 11. i 12. ožujka 2019. godine na neformalnom sastanku Vijeća za opće poslove u Bukureštu.

Prvi dan sastanka započeo je susretom ministara i državnih tajnika za EU poslove s državama kandidatkinjama za članstvo, uz predstavnike Europske komisije i Europskog Parlamenta.

Drugog dana održan je radni doručak na temu Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. (VFO) na kojemu su, uz ministre i državne tajnike za EU poslove, sudjelovali predstavnici Europskog parlamenta. Bila je to prigoda za razmjenu mišljenja i raspravu o stavovima Europskog parlamenta o prijedlogu proračuna.

Razgovori o budućem Višegodišnjem financijskom okviru nastavljeni su i tijekom prve radne sjednice neformalnog Vijeća.

Drugi dio sastanka bio je posvećen očekivanjima od buduće strateške agende Vijeća. Države članice dale su svoja viđenja ostvarenog u okviru aktualne strateške agende, a sve u svjetlu priprema za raspravu šefova država i vlada na predstojećem Sastanku na vrhu, koji će se održati u Sibiu u svibnju o.g.

Na neformalnom sastanku Vijeća za opće poslove sudionici su razgovarali i o institucionalnim temama, kao što su nadolazeći izbori za Europski parlament te budući institucionalni okviri EU.



Priopćenja