Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić boravila u posjetu Rumunjskoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je 15. ožujka 2019. godine u posjetu Rumunjskoj...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je 15. ožujka 2019. godine u posjetu Rumunjskoj.  

S domaćinom susreta ministrom vanjskih poslova Rumunjske Teodorom Meleşcanuom, potvrđeni su odlični bilateralni odnosi dvije zemlje i obostrano zadovoljstvo rastom gospodarske suradnje uz podršku njenom daljem jačanju, kao i uzajamna visoka razina zaštite manjinskih prava.

Razgovaralo se o budućnosti Europske unije, Brexitu, predsjedanju Vijećem Europske unije, Višegodišnjem financijskom okviru EU za naredno razdoblje, te o politici proširenja. Ministri su naglasili značaj europskog pristupnog procesa za stabilnost država jugoistočne Europe, uz ispunjavanje svih kriterija. Potvrđena je i dobra suradnja dvije države u okviru NATO-a i PESCO-a. Riječi je bilo i o pripremama za ulazak u Schengen, euro područje i OECD.

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je kako smo putem Trija u mogućnosti dodatno intenzivirati suradnju i dati zajednički doprinos u odgovoru na aktualne izazove s kojima se Europska unija suočava, te čestitala na do sada učinjenom tijekom predsjedanja Europskom unijom.

Tijekom posjeta Rumunjskoj ministrica Pejčinović Burić sastala se i s predsjednikom Klausom Wernerom Iohannisom. Tijekom susreta izraženo je zadovoljstvo razvojem prijateljskih odnosa dviju zemalja, kao i brojnim mogućim oblicima suradnje unutar EU i NATO-a iz razloga sličnih pogleda o mnogim zajedničkim izazovima.



Priopćenja