Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić na bilateralnim konzultacijama u Budimpešti

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u srijedu, 27. veljače 2019. u Budimpešti na bilateralnim konzultacijama s mađarskim državnim tajnikom u Uredu predsjednika Vlade Mađarske...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u srijedu, 27. veljače 2019. u Budimpešti na bilateralnim konzultacijama s mađarskim državnim tajnikom u Uredu predsjednika Vlade Mađarske Szabolcsom Takácsem.
Tijekom razgovora razmijenjena su stajališta o aktualnim pitanjima koje se raspravljaju u na EU razini: Višegodišnjem financijskom okviru EU, Brexitu, migracijama, predstojećim izborima za Europski parlament, očekivanjima od novog institucionalnog ciklusa, te situaciji u Jugoistočnoj Europi, posebno u kontekstu predstojećeg predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU.
Sugovornici su se složili kako je važno održati politiku otvorenih vrata prema proširenju, posebno kada su u pitanju sljedeći koraci glede Republike Sjeverne Makedonije i Albanije. Posebni naglasak, tijekom razmjene mišljenja, stavljen je na pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru, njihovoj dinamici i važnosti u kontekstu rasprava o budućnosti EU.
Državna tajnica Metelko-Zgombić je izvijestila sugovornika o priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije kao i naporima koje Hrvatska ulaže glede pristupanju Schengenskom prostoru i eurozoni.
 



Priopćenja