Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Godišnji sastanak o sudjelovanju institucija RH u Twinning i TAIEX instrumentu

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, 19. prosinca 2018. godine, održan je godišnji sastanak na temu sudjelovanja institucija RH u Twinning i TAIEX instrumentu...

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, 19. prosinca 2018. godine, održan je godišnji sastanak na temu sudjelovanja institucija RH u Twinning i TAIEX instrumentu. Sastanak je otvorila gđa Vesna Terzić, načelnica Sektora za regionalnu suradnju i potporu, a bio je prilika za predstavljanje Zakona o provedbi projekata međunarodne institucionalne suradnje EU i projekata tehničke pomoći koji je stupio na snagu 31. listopada 2018 godine.

Okupljanje institucija u RH koje imaju interes sudjelovati u instrumentima međunarodne institucionalne pomoći tradicionalno se održava sa svrhom informiranja i razmjene iskustva tijela državne uprave u provedbi Twinning i TAIEX instrumenata. Tijekom sastanka predstavljene su glavne odrednice Zakona koji osim pravnog okvira za instrumente EU međunarodne institucionalne suradnje obuhvaća i prihvatljivi pravni oblik za provedbu tehničke pomoći, bilo da se radi o financiranju projekata iz nacionalnog proračuna ili od strane nekih drugih donatora.

Isto tako, sastanak je kao i svake godine do sada poslužio za razmjenu pozitivnih iskustava i naučenih lekcija u provedbi Twinning projekata. Tom prilikom gđa Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH predstavila je iskustva Ureda s pozicije projektne voditeljice u provedbi twinning light projekta u Makedoniji. Pomoćnici Glavnog državnog revizora iz Državnog ureda za reviziju gđa Lidija Pernar i g. Božo Vuletić-Antić te mlađi projektni voditelji twinning projekata u Albaniji i Makedoniji podijelili su svoja iskustva i izazove s kojima su se susretali na terenu u državi primateljici. Sudionici sastanka informirani su o ulozi Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta EU kojoj je prema Zakonu omogućeno obavljanje funkcije administrativnog tijela u provedbi twinninga.

Ulaskom u EU Republika Hrvatska ima mogućnost sudjelovati u ovim instrumentima kao pružatelj tehničke pomoći te se bilježi sve veći interes hrvatskih institucija za sudjelovanje u istima, a znanja i iskustva hrvatskih stručnjaka iz procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji iznimno su tražena i cijenjena među državama korisnicama. Postavljanje zakonskog okvira značajno bi trebalo utjecati na dodatno povećanje interesa institucija u RH za sudjelovanje u projektima međunarodne institucionalne suradnje. Hrvatske institucije do sada bilježe sudjelovanja u ukupno 22 Twinning projekta u 8 država partnera, te 349 hrvatskih stručnjaka u TAIEX bazi.



Priopćenja