Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 4. i 5. prosinca 2018. godine u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 4. i 5. prosinca 2018. godine u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.
Ministri su tijekom dvodnevnog sastanka raspravili aktualna politička i sigurnosna pitanja. U fokusu rasprave bile su teme: stanje u Gruziji i Ukrajini i suradnja s NATO-om, pitanje stabilnosti u južnom susjedstvu NATO-a, borba protiv terorizma, jugoistočna Europa, daljnji angažman Saveza u Afganistanu te sigurnosni izazovi u euroatlantskom prostoru.

Održavanjem zajedničke sjednice s Gruzijom i Ukrajinom potvrđena je bliska suradnja Saveza sa obje države te su razmotrene mogućnosti daljnje suradnje na polju euroatlantskih integracija. Očekivano, glavna tema rasprave bila je kriza u Ukrajini te aktualna situacija u Azovskom moru. Hrvatska je izrazila zabrinutost daljnjom eskalacijom napetosti koja je rezultirala ozljeđivanjem i zarobljavanjem ukrajinskih mornara, kao i blokadom ukrajinskih luka i sprečavanjem pomorskog prometa. Hrvatska je pozvala na suzdržanost, poštivanje međunarodnog prava i sprječavanje daljnje eskalacije jer podupire teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Savez je potvrdio jedinstvo u ispunjavanju svojih ključnih zadaća: kolektivnoj obrani, upravljanju krizama te suradnji s partnerima.

Ključni mehanizam Saveza je jačanje sigurnosti i stabilnosti susjedstva. Ministri su razmotrili ulogu Saveza u borbi protiv terorizma te dosadašnji i mogući budući doprinos južnom susjedstvu NATO-a, uključujući u Afganistanu i Iraku.
Raspravljalo se o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, o procesu približavanja Makedonije NATO savezu, o dijalogu Beograd-Priština te o sigurnosti i stabilnosti u ovoj regiji. Savez je pozvao Bosnu i Hercegovinu na podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa. U raspravi o daljnjim koracima vezano za BiH ministrica Pejčinović Burić je istaknula da je za političku stabilnost važno da se u primjeni izbornih rezultata i samim izmjenama Izbornog zakona poštuje odluka Ustavnog suda i vrati legitimna i proporcionalna predstavljenost hrvatskog naroda na svim razinama vlasti.

Potvrđena je predanost Saveza dugoročnoj stabilizaciji Afganistana, što je posebno vidljivo kroz misiju NATO-a „Odlučna potpora“ (Resolute Support). Hrvatska je istaknula važnost ove misije za širu regionalnu sigurnost te nastavak našeg sudjelovanja u misiji.

 



Priopćenja