Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Republika Hrvatska predala predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe Republici Finskoj

U svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je...

U svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u srijedu, 21. studenog 2018. godine, na sjednici Odbora ministarskih zastupnika Vijeća Europe.

Na sjednici Odbora ministarskih zastupnika Vijeća Europe ministrica Pejčinović Burić podnijela je izvješće o aktivnostima i rezultatima hrvatskog predsjedanja. Hrvatska je bila uključena u sve aktivnosti usmjerene ka rješavanju trenutnih političkih izazova unutar Vijeća Europe, a posebno je zagovarala jačanje suradnje između Odbora ministara te drugih glavnih tijela Vijeća Europe.

Tijekom šest mjeseci predsjedanja Hrvatska je organizirala 28 događanja, što uključuje skupove u okviru prioriteta predsjedanja, u okviru parlamentarne dimenzije, te stručne skupove. Hrvatska se u Strasbourgu za vrijeme predsjedanja predstavila kroz bogat kulturni program i kao atraktivna turistička destinacija.

Ministrica je u svom obraćanju istaknula da je jedan od glavnih prioriteta našeg predsjedanja bila borba protiv korupcije. Središnji događaj predsjedanja bila je ministarska konferencija u Šibeniku posvećena toj temi. Rezultat te konferencije je Deklaracija o pokretanju mreže tijela za sprječavanje korupcije, pod pokroviteljstvom hrvatskih, francuskih i talijanskih institucija nadležnih za borbu protiv korupcije.

Na kraju sjednice je hrvatska ministrica simbolično predala ključeve predsjedavajućeg finskom ministru te zaželjela Finskoj uspješno predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.

U okviru svog boravka u Vijeću Europe ministrica se susrela s glavnim tajnikom Jaglandom i finskim ministrom vanjskih poslova Soinijem s kojima je razgovarala o budućnosti djelovanja Odbora ministara i ostalim aktualnim pitanjima Vijeća Europe.

Povodom predaje predsjedanja održana je i svečanost spuštanja i podizanja hrvatske i finske zastave na kojoj je ministrica zahvalila predstavnicima grada Strasbourga na uspješnoj suradnji tijekom proteklih šest mjeseci.

Na marginama ovog događaja hrvatska ministrica i finski ministar Timo Soini su također sudjelovali na završnom događanju posvećenom osnaživanju prava žena, Svjetskog foruma za demokraciju koji se od 19. do 21. studenog održao u Strasbourgu. Svjetski forum za demokraciju je platforma za raspravu o ključnim izazovima demokracije, a ovogodišnji je bio posvećen ravnopravnosti i ženskim pravima.



Priopćenja