Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje u povodu Dana UN-a, 24. listopada

Na današnji dan obilježava se Dan Ujedinjenih naroda, u spomen kada je 24. listopada 1945. godine stupila na snagu Povelja Ujedinjenih naroda...

Na današnji dan obilježava se Dan Ujedinjenih naroda, u spomen kada je 24. listopada 1945. godine stupila na snagu Povelja Ujedinjenih naroda. Ova obljetnica ujedno je i prigoda da se iskaže podrška globalnoj Organizaciji koja za glavne ciljeve u svojim aktivnostima i naporima ima održanje mira i sigurnosti širom svijeta, razvijanje odnosa i povjerenja među državama članicama, poticanje dijaloga i povjerenja između naroda u svrhu ispunjenja ciljeva UN-a te osiguranja globalnog prosperiteta.

Republika Hrvatska ove godine obilježava 26. godišnjicu članstva u Ujedinjenim narodima, tijekom kojih je ostvarila niz zapaženih rezultata te sudjelovala u članstvu i radu brojnih prestižnih tijela organizacije poput Vijeća sigurnosti, Gospodarskog i socijalnog vijeća i Komisije za izgradnju mira.

Ujedno, Republika Hrvatska se u ovoj godini nalazi u drugoj godini članstva u Vijeću za ljudska prava, jednom od najvažnijih tijela koje promiče demokratske vrijednosti, poštivanje ljudskih prava i aktivnog zalaganja za temeljne ljudske slobode. Predstojeće preuzete obveze, angažmani i kandidature Republike Hrvatske iz sustava UN-a dodatno potvrđuju rastuću hrvatsku aktivnost u toj svjetskoj Organizaciji, posebice u današnje vrijeme kada se brojni globalni izazovi mogu rješavati jedino zajednički, kroz multilateralne mehanizme.



Priopćenja