Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić na sastancima u New Yorku uoči početka 73. zasjedanja Opće skupštine UN-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na mirovnom summitu posvećenom stogodišnjici rođenja Nelsona Mandele...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na mirovnom summitu posvećenom stogodišnjici rođenja Nelsona Mandele, upriličenom kao središnji događaj  prije formalnog otvaranja 73. zasjedanja Opće skupštine. Tom je prigodom usvojena i politička deklaracija kojom se promiče rješavanje sukoba, ljudska prava i ravnopravnost spolova. Summit je okupio brojne šefove država i vlada, ministre, visoke dužnosnike UN-a te predstavnike civilnog društva.

U nastavku programa ministrica Pejčinović Burić održala je sastanak s Carlosom Holmesom Trujillom ministrom vanjskih poslova Kolumbije s kojim je razgovarala o razvoju ukupnih bilateralnih odnosa s naglaskom na planiranu suradnju u razminiranju te obrambenoj suradnji. Uoči skorog ministarskog sastanka Unije za Mediteran ministrica se susrela i s Nasserom Kamelom, glavnim tajnikom Unije za Mediteran te su tom prigodom razmjenili mišljenja o temama vezanim za razvoj Mediterana.

Prema uobičajenoj praksi upriličen je i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a. Tom su prigodom ministri raspravljali s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Steffanom de Misturom i s posebnim predstavnikom glavnog tajnika UN-a za Libiju Ghassanom Salameom o trenutnom stanju i mogućem razvoju situacije u tim dvjema zemljama.

Osim na navedenim događanjima ministrica je sudjelovala i u nizu drugih susreta hrvatskog izaslanstva.



Priopćenja