Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ppvrh i mvep Pejčinović Burić na Vijeću za opće poslove

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u utorak, 18. rujna 2018. godine u Bruxellesu na sastanku Vijeća za opće poslove te na sastanku Vijeća za opće poslove članak 50

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u utorak, 18. rujna 2018. godine u Bruxellesu na sastanku Vijeća za opće poslove te na sastanku Vijeća za opće poslove članak 50.

Vijeće je raspravljalo o prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a za razdoblje 2021.-2027. koji je objavila Europska komisija 2. svibnja 2018. godine. Ministrica Pejčinović Burić načelno je podržala opću strukturu spomenutog prijedloga naglasivši pritom važnost postizanja dogovora oko odgovarajućeg financiranja politika od prioritetna značaja za Republiku Hrvatsku, kao što su kohezijska i zajednička poljoprivredna politika.

Europska komisija predstavila je Pismo namjere kao popratni dio govora predsjednika Europske komisije o stanju Unije održanog 12. rujna 2018. pred Europskim parlamentom. Ministrica Pejčinović Burić pozdravila je planirane aktivnosti i prioritete Europske komisije do kraja aktualnog saziva. Naglasila je kako Republika Hrvatska prepoznaje važnost poziva na zajedništvo i ujedinjenost te snažno podržava potrebu za prevladavanjem postojećih razlika među pojedinim dijelovima Unije. RH smatra da nastavak priprema na dovršenju jedinstvenog tržišta i jedinstvenog digitalnog tržišta, migracije, nadzor vanjskih granica Unije, Brexit, Višegodišnji financijski okvir (proračun EU-a), te jačanje i produbljivanje ekonomske i monetarne unije predstavljaju prioritetna pitanja u predstojećem razdoblju.

Ministri su potvrdili teme za sastanak Europskog vijeća u listopadu. Najavljene teme listopadskog sastanka Europskog vijeća su migracije, unutarnja sigurnost i vanjski odnosi.

Nastavljeno je i saslušanje Poljske na temu vladavine prava u toj zemlji u okviru postupka koji je pod člankom 7. st 1. UEU-a pokrenula Europska komisija.

Na sastanku Vijeća za opće poslove članak 50., glavni pregovarač Europske unije Michel Barnier izvijestio je države članice o trenutnom stanju pregovora o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. Osim o stanju pregovora, ministri su raspravljali o okviru budućih odnosa s UK te su započeli pripreme za sastanak Europskog vijeća članak 50., u studenom o.g.

Izjava ministrice Pejčinović Burić:

Preuzimanje

 

 

 



Priopćenja