Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ppvrh i mvep Pejčinović Burić sastala se s državnim tajnikom SAD-a Michaelom R. Pompeom

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, održala je u srijedu,...

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, održala je u srijedu, 12. rujna 2018., sastanak s državnim tajnikom SAD-a Michaelom R. Pompeom.

Tijekom susreta potvrđeni su prijateljski i saveznički odnosi između RH i SAD kao i nastavak suradnje na prioritetnim temama od zajedničkog interesa. Sugovornici su razmijenili mišljenja o bilateralnim temama poput gospodarske i energetske suradnje te su potvrđeni partnerski odnosi i suradnja u pogledu obrane i sigurnosti. Ministrica Pejčinović Burić istaknula je važnost koju Hrvatska pridaje ukidanju viza za hrvatske državljane i započinjanju razgovora o sklapanju Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

U fokusu razgovora bila je i suradnja RH i SAD-a u području Jugoistočne Europe. „Razgovarali smo o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini i upozorili na važnost legitimne predstavljenosti Hrvata na svim razinama vlasti“, naglasila je ministrica.

Tema razgovora bili su i aktualni odnosi između Srbije i Kosova. Ministrica Pejčinović Burić istaknula je važnost postizanja održivog rješenja, koji neće ugroziti stabilnost regije i koje će uzeti u obzir sigurnosne i druge implikacije i izvan njenih granica.
Ministrica se susrela i sa zamjenicom savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa, Mirom Ricardel. Osim o bilateralnim, bilo je riječi i o regionalnim temama, kao i suradnji RH i SAD-a u odgovoru na globalne izazove.

Potpredsjednicu hrvatske Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić pozdravio je savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton.

Kao posebna gošća Mire Ricardel, ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je i na svečanom prijemu u čast nositelja Kongresne medalje časti, najvišeg američkog vojnog odlikovanja, kojemu je domaćin bio američki predsjednik Donald Trump. 

Tijekom službenog posjeta, ministrica je održala sastanke u američkom Kongresu. Sa senatorom Ronom Johnsonom, predsjednikom Pododbora za Europu senatskog Odbora za vanjske poslove razmijenjena su mišljenja o suradnji EU-a i SAD-a u globalnim pitanjima i na području Jugoistočne Europe.

Prigodom susreta sa supredsjedateljima Hrvatskog kluba u Zastupničkom domu Kongresa, zastupnicima Davidom Joyceom i Nanette Barragan, ministrica je među ostalim aktualnim globalnim pitanjima, posebno istaknula važnost sklapanja bilateralnog Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

U Zakladi Heritage potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić održala je predavanje na temu „Jačanje transatlantskog saveza: doprinosi i ideje RH“. Ministrica je govorila o važnosti jačanja transatlantskog partnerstva u borbi protiv konvencionalnih i nekonvencionalnih prijetnji.

Tijekom izlaganja otvorene su teme poput trgovinske politike EU-a i SAD-a, priprema za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a 2020.g., okolnostima koje bi mogle utjecati na prioritete našeg predsjedanja, a riječi je bilo i o očekivanjima nakon predstojećih izbora za Europski parlament.

 

Ton izjave ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

 



Priopćenja