Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala političke konzultacije s estonskim kolegom

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala je u petak, 31. kolovoza 2018. na marginama Dubrovnik Foruma, političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Estonije, Mattijem Maasikasom...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala je u petak, 31. kolovoza 2018. na marginama Dubrovnik Foruma, političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Estonije, Mattijem Maasikasom. Glavna tema konzultacija bila je razmjena iskustva za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. godine.

Imajući u vidu kako je riječ o prvom predsjedanju Hrvatske i nedavno i vrlo uspješno iskustvo Estonije u istoj ulozi, naglasak razgovora bio je ne samo na sadržajnim, nego i praktičnim aspektima priprema, ulozi nacionalnih institucija i diplomatskih predstavništava prilikom predsjedanja kao i suradnji s Glavnim tajništvom Vijeća EU-a, kao i stalne komunikacije i koordinacije aktivnosti s Europskim parlamentom.

Sugovornici su također razmijenili stavove vezane za predstojeće pregovore oko Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027., a izražena je i obostrana spremnost za uključenje RH u NATO centar izvrsnosti za kibernetičku obranu u Tallinu.



Priopćenja