Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala na obilježavanju 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u nedjelju 5. kolovoza 2018. godine, na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u nedjelju 5. kolovoza 2018. godine, na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, u Kninu.

Svečanosti su nazočili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednica i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministri, načelnik GS OSRH Mirko Šundov, izaslanstva Države Izrael i Sjedinjenih Američkih Država, član predsjedništva BiH Dragan Čović, saborski zastupnici, strani vojni izaslanici akreditirani u RH, pripadnici OSRH, sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.

Na kninskoj tvrđavi, na kojoj se prije dvadeset i tri godine ponosno zavijorio hrvatski barjak označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojnoj operaciji oslobađanja domovine, čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima u ime Vlade uputio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši kako smo zahvaljujući našem jedinstvu obranili i oslobodili zemlju te kako nam sloga, požrtvovnost i ustrajnost naših branitelja i danas trebaju biti poticaj. Napomenuo je kako je Hrvatska za suradnju i dobrosusjedske odnose, ali koji se moraju temeljiti na odgovornom suočavanju s prošlošću i istini. Naglasio je i važnost modernizacije Hrvatske vojske i policije te napomenuo kako je odluka o nabavci višenamjenskih borbenih aviona F-16 strateški projekt kojim će se još bolje odgovoriti sigurnosnim izazovima budućnosti, ujedno pozdravivši izraelske i američke partnere koji su uveličali ovogodišnju proslavu. “Vrijednosti Domovinskog rata, domoljublje, odlučnost i optimizam neka budu inspiracija za budućnost i to će biti najveći spomenik svima koji su gradili hrvatsku slobodu”, kazao je premijer Plenković.

Ovogodisnju proslavu su posebno uveličala i dva aviona F-16 Barak izraelskih zračnih snaga, koji su u formaciji s dva hrvatska MiG-a 21 proletjela iznad Kninske tvrđave.

U subotu 4. kolovoza ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je na prijemu ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata koji se održao na Kninskoj tvrđavi. Tom prigodom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje Velereda kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, te zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama OSRH.



Priopćenja