Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić sastala se s pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za politička pitanja Miroslavom Jenčom

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić primila je u ponedjeljak, 16. srpnja 2018. godine, pomoćnika glavnog tajnika UN-a za politička pitanja...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić primila je u ponedjeljak, 16. srpnja 2018. godine, pomoćnika glavnog tajnika UN-a za politička pitanja Miroslava Jenču. Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o stanju u Jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Makedoniju. Državna tajnica Metelko-Zgombić ponovila je potporu Hrvatske europskim i euro-atlantskim nastojanjima svih država Jugoistočne Europe.  Vezano za Bosnu i Hercegovinu, naglasila je važnost koju Hrvatska pridaje daljnjem europskom integracijskom procesu zemlje te dodala kako je za funkcionalnost Bosne i Hercegovine potrebno postići punu jednakopravnost konstitutivnih naroda, na čemu počiva ustroj zemlje. U tom smislu je ukazala na potrebu reforme izbornog zakona kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje svih triju konstitutivnih naroda.

Pomoćnik glavnog tajnika Jenča izrazio je potporu koju UN može pružiti procesima u Jugoistočnoj Europi, provedbom programa i mehanizama, poput Agende 2030, kao i pružanjem pomoći u pitanju pomirbe, posebice među mladima, kroz projekt „Future Dialogue“.      



Priopćenja