Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku EU-CELAC: „Povezanost, ali i odgovornost za rad na postizanju zajedničkih ciljeva“

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), 16.-17. srpnja 2018. u Bruxellesu, čija je središnja tema „Gradeći mostove i jačajući naše partnerstvo radi suočavanja s globalnim izazovima“.

Cilj ovog sastanka je daljnji razvoj partnerstva dviju regija i posvećen je učvršćivanju multilateralizma i jačanju suradnje u svjetskim forumima, budućnosti bi-regionalne suradnje u svjetlu implementacije Agende za održivi razvoj te zajedničkom radu s ciljem uključivih i održivih gospodarstava, trgovine, ulaganja i produktivnosti.

Prvog dana na plenarnom dijelu sastanka ministrica Pejčinović Burić održala je izlaganje na temu „Konsolidiranje multilateralizma i jačanje suradnje u globalnim forumima“.

„Naša dosadašnja uspješna suradnja u EU-CELAC formatu može se pripisati zajedničkim vrijednostima, povijesnim vezama i milijunima ljudi europskog podrijetla koji žive u Latinskoj Americi. Pola milijuna njih je hrvatskog podrijetla, zbog čega ne osjećamo samo povezanost nego i odgovornost za rad na postizanju zajedničkih ciljeva u području mira i sigurnosti, demokracije i ljudskih prava, borbe protiv siromaštva, socioekonomskog razvoja, borbe protiv terorizma i klimatskih promjena“, istaknula je tom prigodom ministrica.

Ministrica je naglasila kako sigurnosni i gospodarski izazovi zahtijevaju zajedničko djelovanje i pronalaženje rješenja koja će poboljšati živote svih građana. „Forumi kao što je ovaj imaju važnu ulogu u jačanju dijaloga, promicanju strateških odnosa, povećanju međusobne vidljivosti i poboljšanju suradnje“, kazala je ministrica Pejčinović Burić.

Na marginama ovog foruma potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić održala je i radni sastanak s Jorgeom Marcelom Faurierom, ministrom vanjskih poslova i bogoštovlja Argentinske Republike.



Priopćenja