Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na summitu država članica NATO-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjeluje na summitu država članica NATO-a...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjeluje na summitu država članica NATO-a, na kojem se raspravlja o aktualnim političkim pitanjima te sigurnosti euroatlantskog prostora.

Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku ministara vanjskih poslova država članica na kojoj se raspravljalo o projiciranju sigurnosti i borbi protiv terorizma. U tom smislu, istaknuto je kako Savez i Hrvatska kao njegova članica nastavlja davati snažan doprinos jačanju sigurnosti i stabilnosti šireg euroatlantskog susjedstva.

Prvog dana  dvodnevnog sastanka  na vrhu potvrdjeno je jedinstvo i odlučnost europskih i sjevernoameričkih saveznika - poduprto čvrstom transatlantskom vezom - u ispunjavanju triju ključnih zadaća Saveza: kolektivnoj obrani, upravljanju krizama te kooperativnoj sigurnosti. Razmatrana  je kolektivna obrana  NATO-a, projiciranje stabilnosti i borba protiv terorizma, jačanje partnerstva s Europskom unijom, modernizacija Saveza te izdvajanje za obranu.

Tijekom prvog dana summita donesene su odluke o  povećanju  spremnosti snaga NATO-a, prilagodbi  nove vojne upravljačke strukture, pojačanju  borbe protiv terorizma, uspostavi  nove obučne misije u Iraku, poboljšanju cyber obrane, pregledu  napretka učinjenog po pitanju izdvajanja za obranu te pozivanju  Makedonije na započinjanje pristupnih pregovora za članstvo u Savezu.

Na sjednici o trenutnim izazovima za euroatlantsku sigurnost raspravljalo se o Rusiji, ali i Sjevernoj Koreji te izazovima koji dolaze s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Čelnicima NATO saveznica pridružili su se i predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije te Finska i Švedska. Na marginama Summita je potpisana i nova Zajednička deklaracija čelnika NATO-a i EU.



Priopćenja