Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomorac Ivan Furčić vratio se u Hrvatsku

Nakon dugotrajnih nastojanja hrvatski pomorac Ivan Furčić jutros se iz Libije vratio u Hrvatsku...

Nakon dugotrajnih nastojanja hrvatski pomorac Ivan Furčić jutros se iz Libije vratio u Hrvatsku.

Povratak gospodina Furčića rezultat je kontinuiranih napora niza hrvatskih institucija i dužnosnika. Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s premijerom Libije Al-Sarrajem u New Yorku prošle godine o potpori za povratak gospodina Furčića u Hrvatsku. Isto tako, i mvep Pejčinović Burić je u nizu bilateralnih sastanaka tražila rješenja ovog važnog pitanja. Posebno bismo željeli istaknuti da je Hrvatska u ovom slučaju dobila pomoć od Italije te da se do ovog rješenja došlo nizom poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, sigurnosnih službi, drugih nadležnih institucija te intenzivne suradnje s mjerodavnim libijskim tijelima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojalo olakšati boravak u pritvoru našeg državljanina Furčića, njegov pravni položaj pred nadležnim Sudom u Libiji, kao i rješavanja predmeta.

Zahvaljujemo svima uključenima na ustrajnosti i posvećenosti u rješavanju povratka gospodina Furčića u Republiku Hrvatsku.



Priopćenja