Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dt Metelko-Zgombić sudjelovala na sastancima Vijeća za opće poslove (GAC) i Vijeća za opće poslove (članak 50.)

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u ponedjeljak, 14. svibnja 2018. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za opće poslove...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u ponedjeljak, 14. svibnja 2018. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za opće poslove.

Vijeće je započelo s pripremama za sljedeći sastanak Europskog vijeća koji se održava 28. i 29. lipnja 2018. raspravljanjem o nacrtu dnevnog reda i predloženim temama sastanka.

Ministri su saslušali prezentaciju i razmijenili inicijalna mišljenja o prijedlozima Komisije za višegodišnji financijski okvir (VFO) nakon 2020.

Europska komisija je 2. svibnja 2018. objavila Komunikaciju o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027. godine i prateći zakonodavni paket dokumenata.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je iznijela stav RH da prijedlog EK predstavlja solidno polazište za raspravu između država članica i institucija EU-a koje će se voditi narednih mjeseci u cilju postizanja kompromisnog dogovora. Za RH prioriteti ostaju nastavak odgovarajućeg financiranja kohezijske politike i zajedničke poljoprivredne politike, kao i osiguranje odgovarajućih sredstava za nošenje s migracijama, snažnija suradnja na području sigurnosti i obrane te veće ulaganje u znanost, istraživanje i digitalizaciju kao temelje za daljnji rast i razvoj država članica i Europske unije.

Vijeće je raspravljalo i o vladavini prava u Poljskojvezano za postupak koji je Europska komisija pokrenula sukladno čl. 7. st. 1. Ugovora o Europskoj uniji. Dogovoreno je da će se Vijeće ovom pitanju ponovno vratiti na svom sastanku u lipnju.

 Na sastanku Vijeća za opće poslove (članak 50.), glavni pregovarač EU-a Michel Barnier izvijestio je ministre o trenutačnom stanju pregovora s fokusom na nacrt Sporazuma o povlačenju UK-a iz EU-a i Euratoma. Također je informirao o nedavno započetim  razgovorima s Ujedinjenom Kraljevinom o okviru za buduće odnose nakon Brexita koji se vode temeljem smjernica Europskog vijeća (članak 50.) od 23. ožujka.  

Državna tajnica Metelko-Zgombić je pozdravila dosadašnji napredak u pregovorima, istaknuvši da je pravovremeno zaključivanje Sporazuma o povlačenju UK-a iz EU-a i Euratoma nužan preduvjet za uredno povlačenje UK-a iz EU-a. Također je istaknula potrebu zadržavanja  jedinstva EU-27 i u nastavku pregovora te iskazala podršku pregovaračkom timu i irskim kolegama za što žurnije pronalaženje konkretnih i održivih rješenja za Irsku i Sjevernu Irsku. Kada se radi o budućim odnosima, državna tajnica je kazala kako je Hrvatska predana ostvarivanju bliskih i partnerskih budućih odnosa u područjima zajedničkog interesa EU-a i UK-a, imajući u vidu temeljna načela koje je utvrdilo Europsko vijeće.

Na marginama Vijeća državna tajnica Andreja Metelko Zgombić je također održala bilateralni sastanak s austrijskim saveznim ministrom GernotomBlümelom na kojem su razmijenjeni stavovi o pripremama za predstojeće austrijsko (druga polovica 2018. godine) i hrvatsko predsjedanje Unijom, te o ostalim europskim temama.



Priopćenja