Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak ministrice Pejčinović Burić i ministrice vanjskih poslova Kanade Chrystie Freeland

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se 21. travnja 2018. godine s ministricom vanjskih poslova Kanade Chrystiom Freeland...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se 21. travnja 2018. godine s ministricom vanjskih poslova Kanade Chrystiom Freeland. Sastanak je održan u Torontu uoči sastanka ministara vanjskih poslova država G7 s ministricama vanjskih poslova svijeta.

Ministrice su razgovarale o bilateralnim odnosima dviju država posebice o unaprjeđenju gospodarske suradnje te privlačenju investicija.U tom kontekstu se razgovaralo i o OECD-u čije proširenje Kanada podupire.

Iskazano je zadovoljstvo ohrabrujućim statističkim podacima za 2017. godinu  o robnoj  razmjeni  od preko 74 milijuna USD, kao i činjenicom da Hrvatska kao turistička destinacija postaje u Kanadi sve traženija što je vidljivo povećanjem broja kanadskih turista na više od  142. 000 tijekom 2017. Daljnjem rastu broja kanadskih turista pridonijet će Air Canada i Air Transat uvođenjem izravnih sezonskih linija, i to sa četiri tjedna leta između Toronta i Zagreba.

Razvijanju gospodarskih odnosa pridonijet će i činjenica sklapanja Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) kao i Sporazuma o strateškom partnerstvu između EU i Kanade koje je Hrvatska među prvima državama EU ratificirala jer Kanadu drži važnim partnerom.

Obje ministrice važnom poveznicom smatraju brojno hrvatsko iseljeništvo koje živi u Kanadi.

Uoči bilateralnog susreta s kanadskom ministricom, ministrica Pejčinović Burić se sastala i s Viktorom Dodigom, predsjednikom i izvršnim direktorom Canadian Imperial Bank of Canada. 



Priopćenja