Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zajedničko priopćenje o konzultacijama s građanima o budućnosti Europe

Inicijativa konzultacija s građanima o budućnosti Europe službeno je predstavljena i pokrenuta 6. travnja 2018. godine na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu...

Inicijativa konzultacija s građanima o budućnosti Europe službeno je predstavljena i pokrenuta 6. travnja 2018. godine na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U dijalogu sa studentima i zainteresiranim građanima na temu budućnosti Europe sudjelovala je francuska ministrica za Europu Nathalie Loiseau i državna tajnica za europske poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić.

Inicijativu je predstavio predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron na sastanku Europskog vijeća u prosincu 2017. godine. Inicijativa obuhvaća održavanje širokih javnih konzultacija s europskim građanima o budućnosti Europe kroz organiziranje javnih rasprava i digitalnih konzultacija u razdoblju od travnja do listopada o.g. U navedenoj inicijativi sudjeluje 27 država članica, uključujući i Hrvatsku.  Ključne poruke, kao i konkretni prijedlozi provedenih konzultacija s građanima na nacionalnoj i europskoj razini, bit će objavljeni na jesen.

Tijekom dijaloga pod nazivom "The Europe of tomorrow: give your opinion on the policies that matter to you" oko 130 sudionika razmijenilo je mišljenja o sudjelovanju građana u funkcioniranju EU. Naglašena je važnost promoviranja europskih vrijednosti, kao i dijaloga s građanima i njihovog većeg uključivanja u kreiranju europskih politika i budućnosti.

 

Izlaganje državne tajnice Metelko-Zgombić

Preuzimanje

 

Izlaganje ministrice Loiseau

Preuzimanje

 



Priopćenja