Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrice Pejčinović Burić i Loiseau potpisale Akcijski plan Strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se 6. travnja s ministricom za europske poslove Francuske Republike Nathalie Loiseau....

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se 6. travnja s ministricom za europske poslove Francuske Republike Nathalie Loiseau.

Ministrice su istaknule vrlo dobre bilateralne odnose te izrazile spremnost za njihovim daljnjim intenziviranjem. Našim odnosima novi zamah će dati i ovom prilikom potpisan novi Akcijski plan Strateškog partnerstva za razdoblje 2018.-2021. Posebno je naglašena dimenzija Akcijskog plana koja se odnosi na daljnje jačanje gospodarskih odnosa te na međusobnu podršku u poučavanju hrvatskog i francuskog jezika.

Izražena je potpora poučavanju hrvatskog jezika u Francuskoj u školskim ustanovama, kao i inicijativama za uvođenje hrvatskog jezika kao samostalnog predmeta poučavanja na akademskoj razini. Također je izražena potpora poučavanju francuskog jezika u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj, te potpora mreži pet Francuskih alijansi u Hrvatskoj, kao i poboljšanje mogućnosti učenja francuskog jezika za hrvatske državne službenike.

Potvrđen je interes za učvršćivanjem buduće suradnje Hrvatske i Francuske u okviru EU i drugih multilateralnih foruma te potpora Hrvatskoj u ostvarivanju strateških prioriteta ulaska u schengenski prostor i europodručje, kao i u OECD. U okviru priprema Hrvatske za predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine istaknuta je potreba intenzivnijeg dijaloga.

U okviru aktualnih tema vezano uz Europsku uniju, te s obzirom na geopolitički i strateški kontekst posebna je pažnja posvećena pitanjima vezanim uz obranu i sigurnost. Razgovaralo se također o temi proširenja i značaju europskog pristupnog procesa za države jugoistočne Europe, kao i djelovanju u korist stabilnosti jugoistočne Europe.

U okviru boravka u Hrvatskoj ministrica Loiseau sastala se i s državnom tajnicom za europske poslove Andrejom Metelko Zgombić. Razgovaralo se o trenutno najvažnijim temama vezano uz Europsku uniju, s naglaskom na Višegodišnji financijski okvir, Brexit, vladavinu prava, migracije i proces proširenja. Sugovornice su tom prilikom također naglasile važnost promoviranja europskih vrijednosti te interes za suradnjom vezano uz predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

Izjava ministrice Loiseau

Preuzimanje

 

Pitanja i odgovor

Preuzimanje

 

Video potpisivanja Akcijskog plana Strateškog partnerstva za razdoblje 2018.-2021.

 



Priopćenja