Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministri Pejčinović Burić i Messahel o odnosima Hrvatske i Alžira

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je danas, 26. ožujka 2018. godine, u službeni posjet alžirskog ministra vanjskih poslova Abdelkadera Messahela

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je danas, 26. ožujka 2018. godine, u službeni posjet alžirskog ministra vanjskih poslova Abdelkadera Messahela.

Tijekom  susreta sugovornici su pozdravili dobre i prijateljske bilateralne odnose dviju država te naglasili potrebu intenziviranja svih oblika suradnje. Osobito je razmatrano daljnje jačanje i razvoj gospodarske suradnje, pri čemu je istaknuta tradicionalna prisutnost hrvatskih tvrtki i gospodarstvenika u Alžiru.

Uz bilateralne odnose, razmijenjena su mišljenja o aktualnoj situaciji na Bliskom istoku, u Sjevernoj   Africi  i Jugoistočnoj Europi, te pitanjima susjedstva i odnosa s EU. Bilo je riječi i o medjunarodnoj borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i nezakonite migracije. Naglašeno je kako se Hrvatska  zalaže za sveobuhvatni europski pristup migraciji na temelju Europske agende i podupire mjere usmjerene na rješavanje temeljnih uzroka nestabilnosti i sprječavanje krijumčarenja ljudi, uz poštivanje njihovog  dostojanstva. Alžir u tom smislu ima važnu ulogu u regiji za suzbijanje ovih pojava.

Ovom su prigodom ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i alžirski ministar vanjskih poslova Abdelkader Messahel potpisali i bilateralni Sporazum o kulturnoj suradnji, koji predstavlja pravni okvir za daljnje unaprjeđenje suradnje između dviju zemalja na različitim područjima kulture i umjetnosti.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

 

Preuzimanje

 

Izjava ministra Messahela

 

Preuzimanje

 

Pitanja i odgovori

 

Preuzimanje

 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i alžirski ministar vanjskih poslova Abdelkader Messahel potpisali su Sporazum o kulturnoj suradnji između Republike Hrvatske i Alžirske Narodne Demokratske Republike

 

 



Priopćenja