Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Susret dt Bušić s hrvatskom iseljeničkom zajednicom u Peruu i ministrom obrane Republike Peru

Državna tajnica za političke poslove mr. sc. Zdravka Bušić susrela se u srijedu, 21. ožujka 2018. godine u Limi, Republika Peru, s brojnom hrvatskom iseljeničkom zajednicom...

Državna tajnica za političke poslove mr. sc. Zdravka Bušić susrela se u srijedu, 21. ožujka 2018. godine u Limi, Republika Peru, s brojnom hrvatskom iseljeničkom zajednicom u toj zemlji. Prigodnom svečanosti obilježeno je imenovanje gospođe Ane Marije Kuljevan, ugledne članice hrvatske zajednice, za počasnu konzulicu Republike Hrvatske u Republici Peru. Državna tajnica Bušić u svom je prigodnom govoru pred više stotina okupljenih peruanskih Hrvata pozvala hrvatsku zajednicu da aktivno pridonese jačanju gospodarskih veza Hrvatske i Latinske Amerike, te je pozvala na demografsku i gospodarsku obnovu Hrvatske u 21. stoljeću.

U četvrtak 22. ožujka 2018. državna tajnica Bušić se susrela s gospodinom Jorgeom Kisic Wagnerom, ministrom obrane Republike Peru i uglednim članom hrvatske iseljeničke zajednice. Državna tajnica Bušić i ministar Kisic Wagner razgovarali su o bilateralnim odnosima u području obrane i obrambene industrije dviju država, te ugovornoj bilaterali u proceduri. Državna tajnica Bušić je predala pozivno pismo potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića peruanskom kolegi da službeno posjeti Republiku Hrvatsku.

Ministar Kisic Wagner je istaknuo da je posjet državne tajnice Bušić Peruu važan korak u dinamiziranju odnosa dviju zemalja. Posebno je naglasio kako je hrvatska zajednica aktivno uključena u politički, javni, znanstveni i kulturni život Perua, i djeluje kao most u povezivanju dviju država.

Uz državnu tajnicu Bušić u posjetu Peruu s hrvatske strane su nazočili veleposlanica Republike Hrvatske gđa. Nives Malenica, te prvi tajnik VRH u Santiagu g. Boris Dumančić.



Priopćenja