Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dt Metelko-Zgombić sudjelovala na Vijeću za opće poslove (GAC) i Vijeću za opće poslove čl. 50.

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 20. ožujka 2018. na sastanku Vijeća za opće poslove i sastanku Vijeća za opće poslove (članak 50)...

Državna tajnica za  europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 20. ožujka 2018. na sastanku Vijeća za opće poslove i sastanku Vijeća za opće poslove (članak 50).

Vijeće za opće poslove je pripremalo sastanak Europskog vijeća koje će se održati 22. i 23. ožujka, i raspravljalo nacrt njegovih Zaključaka. Pripremani su zaključci i rasprave na teme rasta, konkurentnosti i stvaranja radnih mjesta (uključujući kroz trgovinu); socijalna pitanja; Europski semestar; kao i summit EU-ZB u Sofiji, te napad kemijskim oružjem u Salisburyju. Europska komisija je pod točkom razno izvijestila o aktualnostima u dijalogu EK- Poljska o vladavini prava.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je glede jedinstvenog tržišta i jedinstvenog digitalnog tržišta istaknula važnost provedbe postojećih mjera za jačanje rasta, stvaranje radnih mjesta i promociju ulaganja i inovacija, te osmišljavanje novih kvalitetnih mjera koje će omogućiti daljnji razvoj pravednog jedinstvenog tržišta orijentiranog prema budućnosti. Od posebnog prioriteta su mjere usmjerene razvoju digitalnih vještina, kao i osiguravanje potrebnih financijskih sredstava za razvoj digitalne infrastrukture. Istaknuta je podrška otvorenoj, slobodnoj trgovini zasnovanoj na pravilima, kao i ambicioznoj trgovinskoj agendi. Dana je podrška europskoj perspektivi za svih 6 država Jugoistočne Europe, uz naglasak na važnosti ubrzavanja transformativnih procesa u tim državama. RH se zalaže za jačanje vjerodostojnosti i vidljivosti angažmana EU-a prema JIE i kroz spremnost na sazivanje neformalnih summita EU – 28 – JIE na redovitijoj osnovi. Dana je podrška zajedničkoj izjavi Vijeća za vanjske poslove 19. ožujka, kojim se snažno osuđuje napad kemijskim oružjem u Salisburyiju. Istaknuta je podrška aktualnim aktivnostima Europske komisije glede trgovinskih mjera SAD-a.

Vijeće za opće poslove (članak 50) je raspravilo nacrt smjernica o okviru za buduće odnose s Ujedinjenom Kraljevinom nakon Brexita koje će čelnici 27 država članica EU-a usvojiti na sastanku 23. ožujka.  Glavni pregovarač EU-a Michel Barnier izvijestio je ministre o trenutačnom stanju pregovora, istaknuvši napredak koji se odražava i u činjenici da su se EU i UK strana tijekom proteklog vikenda usuglasile oko teksta nacrta Sporazuma o povlačenju UK iz EU-a vezano uz pitanja prava građana, financijskog uređenja i prijelaznog razdoblja.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je pozdravila novi nacrt teksta Sporazuma, osobito u pogledu prava građana. Također je istaknula potrebu zadržavanja  jedinstva EU-27 i u nastavku pregovora te iskazala podršku pregovaračkom timu i irskim kolegama u što žurnijem pronalaženju konkretnih i održivih rješenja za Irsku i Sjevernu Irsku.



Priopćenja