Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak ministrice Pejčinović Burić s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Melescanuom

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u petak, 9. ožujka 2018. godine u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Rumunjske Teodorom Melescanuom...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se 09. ožujka 2018. godine s ministrom vanjskih poslova Rumunjske Teodorom-Viorelom Melescanuom.

Sugovornici su obostrano izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, potvrđeno je suglasje u odnosu na europska i globalna pitanja, kao i suradnju u okviru NATO-a. Također su izrazili spremnost za nastavak zajedničkih aktivnosti u okviru trojke  predsjedavajućih Vijećem EU (Rumunjska, Finska, Hrvatska), te potvrdili međusobnu podršku u pridruživanju Schengenskom prostoru, ulasku u euro-zonu, kao i u OECD.

Posebno je istaknuta perspektiva obrambene suradnje, kako u okviru NATO, tako i u projektima Stalne strukturirane suradnje (PESCO) te suradnje obrambenih industrija dvije zemlje.

U razgovorima je izraženo zadovoljstvo položajem hrvatske manjine u Rumunjskoj, kao i rumunjske u Hrvatskoj te istaknuto da manjine predstavljaju snažnu poveznicu dvije zemlje. Naglašena je zajednička podrška politici proširenja EU, uz naglasak da je europska perspektiva zemalja jugoistočne Europe jasno jamstvo njihove stabilnosti i napretka.

U okviru ovog sastanka potpisan je Protokol o suradnji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske, čime je još jednom potvrđena visoka razina bilateralnih političkih odnosa dvije zemlje.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

Izjava ministra Melescanua

Preuzimanje

 

Pitanja i odgovori

Preuzimanje

 



Priopćenja