Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na 37. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na visokoj razini 37. zasjedanja Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih Naroda...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na visokoj razini 37. zasjedanja Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih Naroda, koje je održano 26. i 27. veljače u Ženevi.

Na najvažnijem međunarodnom forumu za jačanje zaštite i promicanja ljudskih prava, ministrica je predstavila trenutni angažman Hrvatske u tom području, našu snažnu opredijeljenost jačanju ljudskih prava unutar UN sustava te aktivnosti Hrvatske u svojstvu članice Vijeća za ljudska prava.

U svom govoru, ministrica je upozorila na činjenicu da se i nakon 70 godina od usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima međunarodna zajednica suočava s velikim izazovima u pogledu suzbijanja kršenja ljudskih prava u mnogim dijelovima svijeta, istaknuvši kako je potrebno pronaći nove načine djelotvorne zaštite i poboljšanja standarda ljudskih prava u svijetu.

Ministrica je izrazila zabrinutost flagrantnim, kontinuiranim teškim kršenjima ljudskih prava u kriznim žarištima u svijetu (Mjanmar, Sjeverna Koreja, Sirija, Burundi, DR Kongo, Jemen, Libija, Ukrajina). Predstavila je, nadalje, stajališta i prioritete Hrvatske u pogledu zaštite ljudskih prava te je posebice istaknula pitanja zaštite prava djece, osnaživanja položaja žena i djevojčica, nediskriminacije posebno osjetljivih i ranjivih društvenih skupina, slobodu vjere i uvjerenja te zaštitu prava nacionalnih manjina. Istaknula je također, zabrinutost zbog položaja vjerskih i etničkih manjina na područjima sukoba. Globalno djelovanje Republike Hrvatske na području ljudskih prava dodatno je osnaženo članstvom u Vijeću za ljudska prava UN-a u razdoblju od 2017.-2019., gdje se dosljedno zalažemo za jednakost, dostojanstvo i slobodu svakog pojedinca te puno poštivanje i promicanje ljudskih prava u svim državama, naglasila je ministrica.

Osim sudjelovanja na zasjedanju Vijeća za ljudska prava, ministrica je održala bilateralni sastanak s visokim povjerenikom UN-a za ljudska prava, Zeidom Ra'ad Al Husseinom, kojom prigodom su razmijenjena mišljenja i izražena zabrinutost zbog situacije ljudskih prava u kriznim žarištima u svijetu, a posebice su se osvrnuli na aktivnosti Hrvatske, kao članice u Vijeću za ljudska prava UN-a.

Govor ministrice Pejčinović Burić



Priopćenja