Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministri Pejčinović Burić i Korčok o odnosima Hrvatske i Slovačke

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je 19. veljače 2018. godine u službeni posjet vršitelja dužnosti ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Ivana Korčoka...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je 19. veljače 2018. godine u službeni posjet v.d. ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Ivana Korčoka.

Potvrđeni su izvrsni bilateralni odnosi te je naglašena važnost održavanja redovnog bilateralnog dijaloga između naših dviju prijateljskih zemalja.

Sugovornici su izrazili međusobno razumijevanje i uvažavanje o čemu svjedoči zaštita nacionalnih manjina i razvijena suradnja u brojnim područjima - od obrane, kulture, znanosti i obrazovanja do turizma. Potvrdili su, također, jaku zajedničku želju za daljnjim jačanjem gospodarskih odnosa. Posebno je zapažen porast od 15,7% godišnje u robnoj razmjeni koja je 2017. godine iznosila 530,5 milijuna eura. Istaknuto je kako je Hrvatska Slovačkoj najpoželjnija turistička destinacija o čemu svjedoči gotovo pola milijuna slovačkih turista prošle godine, što je porast od 10% u odnosu na 2016.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku dobre suradnje Hrvatske i Slovačke koje dijele mišljenja i o najvažnijim politikama EU - Brexitu, Višegodišnjem financijskom okviru, zajedničkom sudjelovanju u projektima PESCO te pružanju snažne potpore procesu proširenja EU na države jugoistočne Europe. 

Slovačka će pružiti potporu Hrvatskoj na putu za pristupanje schengenskom prostoru i OECD-u te ulasku u eurozonu.

U drugoj polovini 2018. godine Slovačka predsjeda skupinom V4, što će biti dodatna platforma za jačanje suradnje u okviru V4-plus formata, posebice u području energetike, transporta i umrežavanja te ostalim područjima od zajedničkog interesa.

Poseban naglasak današnjeg posjeta stavljen je na prenošenje slovačkih iskustava i preporuka o pripremama za predsjedanje Vijećem EU.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

Izjava v.d. ministra Korčoka

Preuzimanje

 

Pitanja i odgovori

Preuzimanje

 



Priopćenja