Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Skračić na sastanku Globalne koalicije protiv ISIL-a

Pomoćnik ministrice Vice Skračić sudjelovao je 13. veljače 2018. godine, u Kuvajtu, na Ministarskoj konferenciji globalne koalicije protiv ISIL-a...

Pomoćnik ministrice Vice Skračić sudjelovao je 13. veljače 2018. godine, u Kuvajtu, na Ministarskoj konferenciji globalne koalicije protiv ISIL-a, pod zajedničkim predsjedavanjem ppV i mvp Kuvajta Šeika Sabaha Khalida Al-Hamada Al-Sabaha i američkog državnog tajnika Rexa Tillersona. Pomoćnik Skračić sudjelovao je 14. veljače na Međunarodnoj konferenciji o obnovi Iraka, koju su organizirali emir Kuvajta, šeik Sabah Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, pV Iraka Haider Al-Abadi, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, vp EU-a Federica Mogherini te predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.

Glavna poruka konferencije Globalne koalicije protiv ISIL-a je kako svrha koalicije nisu samo vojne operacije protiv neprijatelja nego i potpuna stabilizacija oslobođenog teritorija te obnova zemlje tj. izgradnja kompletne infrastrukture, čime bi se omogućila puna i trajna pobjeda koja će onemogućiti povratak ekstremista. Konferencijom Globalne koalicije je postignut preduvjet za daljnju konsolidaciju mira i stabilnosti u Siriji i Iraku, a konferencijom o obnovi Iraka preduvjet za ostvarenje sljedećeg cilja – znatnijeg povećanja stranih investicija kako bi se stvorili sigurnosni preduvjeti, izgradila nužna infrastruktura i uspostavila vladavina prava tj. temelji za povratak raseljenog stanovništva na oslobođena područja. Pomoćnik Skračić je u govoru istaknuo dosadašnja iskustva Republike Hrvatske u pružanju pomoći i ujedno iskazao spremnost da stručnjaci koje Republika Hrvatska ima pomognu u provedbi projekata usko vezanih uz obrazovanje, a posebno u provedbi projekata na području razminiranja.



Priopćenja