Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić primila u nastupni posjet Ristu Piipponena, veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je u utorak, 30. siječnja 2018. godine, u nastupni posjet veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj Ristu Piipponena...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je u utorak, 30. siječnja 2018. godine, u nastupni posjet veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj Ristu Piipponena.

Izraženo je zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima, razmijenjena su mišljenja o aktualnim bilateralnim i europskim temama te je potvrđen obostrani interes za intenziviranje gospodarske suradnje i koordinirano djelovanje u pripremama za predstojeće predsjedanje Vijećem EU u okviru Tria Rumunjska – Finska – Hrvatska. Naime, prema redoslijedu predsjedanja Vijećem EU unaprijed se određuju skupine od tri države koje međusobno usko surađuju u pripremi i provedbi pojedinačnih predsjedanja Vijećem i čine takozvani trio predsjedanja. Hrvatska je posljednja članica trija kojeg čine još i Rumunjska i Finska, a koje će predsjedati Vijećem Europske unije tijekom 2019. godine.

Teme razgovora bile su i ovogodišnje predsjedanje Hrvatske i Finske Odborom ministara Vijeća Europe, te ulazak Hrvatske u Schengen područje i eurozonu. Ministrica Pejčinović Burić je zaželjela veleposlaniku Piipponenu dobrodošlicu i uspješan rad tijekom njegovog mandata u Republici Hrvatskoj.



Priopćenja