Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove (Foreign Affairs Council). Na marginama su se ministri neformalno sastali s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, s kojim su razgovarali o stvaranju pretpostavki za pokretanje mirovnog procesa, bilateralnim odnosima te regionalnoj situaciji. Susret je sličan formatu sastanka s izraelskim premijerom Netanyahuom na marginama Vijeća u prosincu 2017.

Sastanak Vijeća je počeo kratkim osvrtom na aktualne međunarodne teme, uključujući aktualni razvoj događaja na Kosovu, u kojem pogledu je istaknuta važnost provedbe istrage, što će putem misije EULEX nadzirati i EU, te nastavak dijaloga Srbije i Kosova. Također je dotaknuto pitanje aktualne situacije u Siriji, Zimbabveu i Iraku. Vijeće je usvojilo Zaključke o Iraku u kojima utvrđuje osnovne elemente nove strategije prema toj državi uz posebni fokus na predstojeći proces obnove i demokratske tranzicije nakon poražavanja Da'esha.

 Ministri su razgovarali o novom okviru partnerstva s državama Afrike, Kariba i Pacifika, budući da postojeći okvir suradnje istječe 2020. godine. Ministrica Pejčinović Burić je pozdravila predstavljene pregovaračke smjernice Europske komisije i koncept budućih odnosa koji predviđa sveobuhvatni sporazum te tri regionalna kompakta, odnosno partnerstva uz uvažavanje specifičnosti svake od tri regije – Afrike, Kariba i Pacifika. O pitanju razvojne suradnje razgovaralo se i tijekom neformalnog susreta s predsjednikom Europske investicijske banke (EIB) Wernerom Hoyerom, koji je predstavio EIB-ovu inicijativu uspostave europske razvojne banke koja bi podupirala financiranje razvojnih projekata i ulaganja.

O Libiji su ministri razgovarali s Ghasanom Salaméom, posebnim predstavnikom glavnog tajnika UN-a za Libiju, koji im se iz Libije obratio putem video veze. On je izvijestio o situaciji na terenu i napretku političkog procesa. Ministri su iskazali potporu vodstvu UN-a u promicanju hodograma političkog procesa i poticanju libijskih čimbenika na daljnje napore u osiguravanju tranzicije, koji su neophodni za poboljšanje sigurnosne i gospodarske situacije u zemlji, uključujući za odgovor na izazov migracija.

Prije susreta s palestinskim predsjednikom Abbasom ministri su razgovarali o aktualnom stanju bliskoistočnog mirovnog procesa. Dogovoreno je da će se Europska unija nastaviti angažirati u cilju očuvanja političkog horizonta za dvodržavno rješenje i u obnovi mirovnog procesa, kao jedinim održivim i sveobuhvatnim pretpostavkama mira. Republika Hrvatska i ostali partneri u EU očekuju sudjelovanje SAD-a u ovim naporima. Ministrica Pejčinović Burić je istaknula važnost uloge EU-a u ovim naporima, koju prepoznaje u okupljanju međunarodnih i regionalnih partnera te u komunikaciji s obje strane i pružanju potpore njihovom konstruktivnom angažmanu. Pozdravila je važne i konstruktivne napore Egipta u tom kontekstu.

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 



Priopćenja