Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dt Bušić održala političke konzultacije s BiH

Državna tajnica za političke poslove MVEP RH mr. sc. Zdravka Bušić održala je 15. prosinca 2017. u Sarajevu redovite političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josipom Brkićem...

Državna tajnica za političke poslove MVEP RH mr. sc. Zdravka Bušić održala je 15. prosinca 2017. u Sarajevu redovite političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josipom Brkićem.

Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina kao susjedi dijele široki spektar zajedničkih tema, te bilateralnih političkih i gospodarskih interesa. U tom smislu, važno je njegovati visoku dinamiku odnosa s Bosnom i Hercegovinom, posebice kroz potporu euroatlantskim procesima, stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Državna tajnica Bušić naglasila je da Republika Hrvatska ima posebnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini kao njezin prvi EU susjed i potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, te zbog činjenice da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Gospodarska suradnja iznimno je značajna za osnaživanje odnosa te ju je važno dodatno poticati i proširiti njezin opseg. U tom kontekstu, posebna važnost dana je daljnjem infrastrukturnom povezivanju, prekograničnoj suradnji, izgradnji investicijske klime, kao i nastavku jačanja kulturne i znanstvene suradnje.

Istaknuta je snažna potpora euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, pri čemu će Republika Hrvatska nastaviti pružati političku, tehničku i stručnu pomoć. Obostrano je izražena spremnost za nastavkom suradnje u pronalaženju modaliteta i mehanizama za rješavanje otvorenih pitanja, te je naglašena važnost nastavka dijaloga i redovitih bilateralnih susreta za budućnost odnosa dviju zemalja.



Priopćenja