Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove (Foreign Affaires Coucil) i Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara za razvoj.

Na neformalnom sastanku s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom razgovaralo se o Bliskoistočnom mirovnom procesu, jačanju bilateralnih odnosa EU i Izraela te aktualnoj situaciji u širem prostoru Bliskog istoka, u kojem pogledu dijelimo zabrinutost za događanja i interes za mir i stabilnost. Ministri su iskazali predanost dvodržavnom rješenju te potrebu stvaranja pretpostavki za oživljavanje Bliskoistočnog mirovnog procesa i izravne pregovore dviju strana. EU u tome želi pomoći u suradnji s regionalnim i međunarodnim partnerima, uključujući SAD. Oko Jeruzalema države članice ostaju predane međunarodnom konsenzusu utjelovljenom u relevantnim rezolucijama UN-a.

Ministri su u službenom dijelu sastanka Vijeća održali široku raspravu o situaciji u području Bliskog istoka uz osvrt na Libanon, Siriju, Irak, Jemen, Iran te na stanje u Perzijskom zaljevu. Poseban je fokus bio na Iraku, jer je u pripremi strategija u kojoj će EU utvrditi modalitete svog angažmana u obnovi i tranziciji zemlje.

Također, Vijeće je usvojilo Odluku o uspostavi Stalne strukturirane suradnje (Permanent Structured Cooperation, PESCO), u kojoj trenutno sudjeluje 25 država članica, uključujući i RH, te su utvrdili 17 projekata u području sigurnosti i obrane koji idu u operacionalizaciju.

Ministri su u okviru neformalnog ručka imali prigodu razgovarati s ministrima pet država Sahela (Mauritanija, Mali, Burkina Faso, Niger i Čad) o unaprjeđenju suradnje i jačanju sposobnosti, posebno u područjima sigurnosti i razvoja.

U zajedničkom dijelu sastanka ministara vanjskih poslova i ministara zaduženih za razvoj raspravljalo se o provedbi dogovorenog na summitu Afričke unije (AU) i EU, koji se održao 29.-30. studenog o.g. u Abidjanu. Posebna je pažnja bila na daljnjim naporima u operacionalizaciji suradnje EU, AU-a i UN-a u okviru Zajedničkog Task Force-a za borbu protiv krijumčarenja ljudima i spašavanje migranata. Republika Hrvatska prepoznaje gospodarske prilike kao i mogućnosti razvojne suradnje u Africi. U svojoj je Nacionalnoj strategiji razvojne suradnje identificirala Egipat i Tanzaniju kao države s kojima će se snažnije angažirati u tom pogledu.

U nastavku je održan sastanak Vijeća u razvojnom formatu na kojem se raspravljalo o učinkovitijem povezivanju trgovinskih i razvojnih mjera te o jačanju humanitarno-razvojne poveznice.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 



Priopćenja