Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obljetnica usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima

Ujedinjeni narodi proglasili su 10. prosinca Danom ljudskih prava kako bi svijet upoznali sa značenjem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja i danas daje temeljne smjernice poštivanja ljudskih prava za sve - sve pojedince i sve države...

Ujedinjeni narodi proglasili su 10. prosinca Danom ljudskih prava kako bi svijet upoznali sa značenjem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja i danas daje temeljne smjernice poštivanja ljudskih prava za sve - sve pojedince i sve države.

"Sva ljudska bića rođena su slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima… Svi imaju pravo na život, slobodu i sigurnost… Svi su jednaki pred zakonom." - samo su neka od načela Deklaracije koja su kasnije ugrađena u međunarodne ugovore te temeljne pravne akte većine demokratskih država svijeta. Ljudska prava ključan su čimbenik mira, sigurnosti i održivog razvoja te pripadaju svim ljudskim bićima jednako i povezuju nas kao globalnu zajednicu s istim idealima i vrijednostima. Svatko od nas, ma gdje se nalazio, ima pravo na puno uživanje svih ljudskih prava, a ljudska prava pripadaju jednako svima nama i čine nas globalnom zajednicom istih ideala i vrijednosti.

Svijet je danas suočen s najvećim brojem migranata i izbjeglica od Drugog svjetskog rata, kao jednom od posljedica kršenja ljudskih prava u različitim dijelovima svijeta, stoga je potrebno ustrajno i angažirano raditi na unaprjeđenju njihove zaštite. Nasilje nad civilima u oružanim sukobima, porast razine netolerancije i ekstremizma, jačanje govora mržnje, nasilja nad ženama i djevojčicama, nejednakost pred zakonom, onemogućavanje slobode govora, nekažnjavanje počinitelja zločina, trgovanje ljudima, mučenja i ponižavajući postupci te prisilni nestanci, svakidašnji su izazovi za države kao prve odgovorne za zaštitu ljudskih prava.

Republika Hrvatska će i u predstojećem razdoblju nastaviti s promicanjem ljudskih prava za sve - bez obzira na nacionalnost, boravište, spol, porijeklo, boju kože, vjeru, jezik ili bilo koji drugi status, kako u okviru bilateralne suradnje s pojedinim državama, tako i u međunarodnim institucijama i mehanizmima zaštite ljudskih prava. Članstvo  u Europskoj uniji i sudjelovanje u kreiranju njezinih politika pružilo nam je dodatne mogućnosti, te daljnji okvir izgradnje i razvoja nacionalnih mehanizama zaštite ljudskih prava te odgovornog i aktivnog djelovanja u situacijama kršenja ljudskih prava u svijetu.

Globalno djelovanje Republike Hrvatske na području ljudskih prava dodatno je osnaženo članstvom u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda u mandatu od 2017.-2019. godine, gdje se dosljedno zalaže za jednakost, dostojanstvo i slobodu svakog čovjeka te puno poštivanje i promicanje građanskih i političkih, kao i gospodarskih, socijalnih i kulturnih prava u svim državama svijeta.     



Priopćenja