Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 7. prosinca na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a u Beču...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 7. prosinca na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a u Beču. Na sastanku su u fokusu rasprave ministara bili kriza u Ukrajini, terorizam i ostali sigurnosni izazovi na području OESS-a. Također, ministri su razgovarali i o sposobnosti OESS-a za suočavanje sa suvremenim sigurnosnim izazovima.

Ministrica Pejčinović Burić je u svom govoru uvodno čestitala novoizabranim čelnicima institucija OESS-a kao i novoizabranom glavnom tajniku OESS-a. Istaknula je kako je zajednička dužnost svih država sudionica očuvanje mira i stabilnosti unutar i između država. Osvrnula se na sigurnosno stanje u Ukrajini te istaknula važnost pune implementacije sporazuma iz Minska. Naglasila je važnost OESS-ovih misija u jugoistočnoj Europi te njihov značaj za stabilizaciju tog područja. Vezano uz rad Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini istaknula je između ostalog važnost potreba osiguravanja jednakosti sva tri konstitutivna naroda.

Na marginama sastanka Ministarskog vijeća, ministrica Pejčinović Burić razgovarala je s državnim tajnikom SAD-a Rexom Tillersonom, održala bilateralne sastanke s ministrima Crne Gore, Kanade, Kazahstana, Lihtenštajna, Švicarske, Ukrajine, te glavnim tajnikom OESS-a, državnim tajnikom Svete Stolice, kao i visokim povjerenikom za nacionalne manjine.

Sastanak Ministarskog vijeća u Beču označio je kraj predsjedanja Austrije OESS-om. Na čelu organizacije u 2018. godini bit će Italija, dok će predsjedanje u 2019. godini preuzeti Slovačka.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

 



Priopćenja