Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku mvp EU s državnim tajnikom Tillersonom

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u utorak, 5. prosinca 2017. godine u Bruxellesu, na radnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u utorak, 5. prosinca 2017. godine u Bruxellesu, na radnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a i potpredsjednice Europske komisije/visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku  Federice Mogherini s državnim tajnikom SAD-a Rexom Tillersonom.

Na sastanku se razgovaralo o modalitetima daljnjeg jačanja transatlantske suradnje te o aktualnim vanjskopolitičkim temama, uključujući situaciju u Ukrajini i stanje provedbe sporazuma s Iranom oko iranskog nuklearnog programa te aktualnom stanju na Korejskom poluotoku. U okviru rasprave o događanjima u širem području Bliskog istoka sudionici su se osvrnuli i na situaciju u Siriji te pitanje bliskoistočnog mirovnog procesa. Razgovaralo se i o zajedničkim naporima SAD-a i EU-a u području jačanja energetske sigurnosti, kroz potporu projektima interkonektivnosti i izgradnje infrastrukture, uključujući za LNG, koji će pridonijeti energetskoj diversifikaciji u Europi.

Ministrica Pejčinović Burić je u razgovoru, između ostalog, govorila o situaciji u području jugoistočne Europe te ukazala na važnost suradnje i zajedničkog angažmana EU-a i SAD-a u tom pogledu.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 



Priopćenja