Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održane argentinsko-hrvatske političke konzultacije

Državna tajnica za političke poslove mr. sc. Zdravka Bušić sastala se u utorak, 24. listopada 2017. godine u Buenos Airesu, Republika Argentina, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova...

Državna tajnica za političke poslove mr. sc. Zdravka Bušić sastala se u utorak, 24. listopada 2017. godine u Buenos Airesu, Republika Argentina, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova i bogoštovlja Republike Argentine Danielom Raimondijem, te održala političke konzultacije. Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dviju zemalja u području politike i gospodarstva, te stavovima i aktivnostima dviju država u biregionalnoj suradnji Europske unije sa Latinskom Amerikom, s posebnim naglaskom na organizaciju država Zajedničkog tržišta juga (Mercosur). 

Uz državnu tajnicu Bušić političkim su konzultacijama s hrvatske strane nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Argentini g. Željko Belaj, voditelj Ureda državne tajnice g. Mladen Glavina, voditeljica Službe za Latinsku Ameriku gđa. Gordana Prelčec-Sermek, te savjetnik u VRH u Buenos Airesu g. Zvonko Šolaja.

U argentinskom izaslanstvu su, uz zamjenika ministra vanjskih poslova Raimondia, sudjelovali g. Eduardo Tampone, direktor za multilateralne gospodarske poslove, g. Raul Ignacio Guastavino, direktor za bilateralne gospodarske poslove, g. Estanislao Zawels, direktor za međunarodne organizacije, gđa. Maria Gabriela Quinteros, direktorica za ljudska prava, g. Mauricio Wainrot, direktor za kulturu, g. Luis Pablo Maria Beltramino, direktor za EU, g. Gonzalo  Entenza i gđa. Cristina Briel iz Direkcije za EU, te g. Matias Almang iz Direkcije za pitanja okoliša.

Zajednički je ocijenjeno kako je posjet državne tajnice Bušić Buenos Airesu na obljetncu 25 godina uspostave diplomatskih odnosa važan iskorak u jačanju bilateralnih odnosa Hrvatske i Argentine. Uočeno je kako Hrvatska i Argentina dijele brojne zajedničke stavove u bilateralnim i multilateralnim temama. Dvije zemlje su suglasne promicati važnost što skorije realizacije sporazuma između Europske unije i Mercosura, te važnost pristupanja dviju država OECD-u. U tom smislu, posebno je istaknut značaj ministarskog sastanka WTO-a u Buenos Airesu u prosincu 2017., kao i predsjedanje Argentine skupinom G20 u 2018. godini.

Na multilateralnom planu razmijenjena su mišljenja glede perspektive razvoja globalne sinergije u vezi s klimatskim promjenama, ljudskim pravima, ravnopravnosti spolova, te su razmotrebe mogućnosti razmjene potpora pri kandidaturama u međunarodnim organizacijama.

Republika Hrvatska Argentinu drži važnim političkim partnerom, posebice u kontekstu strateške biregionalne suradnje Europske unije i Mercosura, u čemu uočava značajan potencijal za razvoj gospodarskih odnosa, trgovine, rasta investicija. Poseban naglasak u gospodarskoj suradnji Hrvatske i Argentine stavit će se na promicanje suradnje malih i srednjih poduzetnika dvaju gospodarstava radi sudjelovanja u globalnim lanacima vrijednosti. U tom kontekstu, hrvatska strana je najavila nove aktivnosti na jačanju gospodarske suradnje s Argentinom u 2018. godini.

Kao poseban oslonac u razvoju bilateralnih odnosa argentinska strana je istaknula ulogu hrvatske iseljenjičke zajednice čiji su pojedinci dali značajan doprinos razvoju suvremene argentinske države u 20. stoljeću u znanosti, obrazovanju i gospodarstvu.

Usuglašeno je u skoro vrijeme dovršiti sve procedure u vezi s bilateralnim programom kulturne suradnje, te sporazumom o suradnji na području sigurnosti. Hrvatska strana je najavila potpisivanje obnovljenog sporazuma o lektoratima hrvatskog jezika na sveučilištima u Buenos Airesu i Rosariju.

Državna tajnica Bušić susrela se sa zajednicom hrvatskih iseljenika u Argentini,  predstavnicima Argentinsko-hrvatske komore, posjetila je Hrvatsko kulturno društvo uzajamne pomoći Dock Sud i školu koju vode časne sestre sv. Vinka Paulskoga, te je posjetila Hrvatsko–Argentinski kulturni klub i Hrvatski dom u Buenos Airesu.

U sklopu posjeta Republici Argentini izaslanstvu se na susretima s predstavnicima argentinskih institucija u gospodarstvu, Argentinsko-hrvatskom gospodarskom komorom, te zajednicom hrvatskih iseljenika pridružio i potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU g. Želimir Kramarić.



Priopćenja