Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministri Pejčinović Burić i Alfano o odnosima Hrvatske i Italije

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je u radni posjet ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Angelina Alfana

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je u radni posjet ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Angelina Alfana 19. listopada 2017. godine u Zagrebu, čime je nastavljen intenzivan bilateralni dijalog uspostavljen između sadašnje hrvatske i talijanske vlade.

Sugovornici su izrazili obostranu želju i interes tradicionalno dobre susjedske odnose podići na razinu partnerstva, kako bilateralno tako i u okviru EU i ostalih međunarodnih organizacija. U tom cilju je dogovoren i datum Koordinacijskog odbora ministara dviju vlada, koji će se održati u Rimu 18. siječnja 2018. godine (posljednji održan 15. rujna 2010. godine u Zagrebu).

Na sastanku su istaknuti vrlo dobri gospodarski odnosi, Italija je drugi vanjskotrgovinski partner Republici Hrvatskoj, treći strani ulagač te četvrta po broju dolazaka turista. Temeljem istog, Hrvatska računa na snažnu potporu Italije za hrvatsko članstvo u OECD-u.

Ministrica je zahvalila talijanskom kolegi na osobnom angažmanu u olakšavanju režima sustavnih kontrola na hrvatskoj državnoj granici te se razgovaralo o važnosti skorog članstva Republike Hrvatske u Schengenu. Ministrica je pozdravila dosadašnje neutralno stajalište Italije po pitanju razgraničenja Hrvatske i Slovenije.

Sugovornici su se složili oko zajedničke potpore procesu proširenja državama Jugoistočne Europe, pri čemu je ministrica posebno naglasila važnost pitanja konstitutivnosti triju naroda u BiH.

Raspravljene su i aktualne europske teme, uključujući i kandidature Zagreba i Milana za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA).



Priopćenja