Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na Bledskom strateškom forumu

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europski poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 5. rujna 2017. na Bledskom strateškom forumu...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europski poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 5. rujna 2017. na Bledskom strateškom forumu. U fokusu ovogodišnjeg, 12. po redu Foruma, bilo je pitanje kako odgovoriti na izazove „nove realnosti“ u kojoj živimo i na ključna pitanja današnjeg globaliziranog svijeta.  

U okviru Foruma, ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je na neformalnom ministarskom sastanku država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Ministrica Pejčinović Burić pozdravila je slovensko predsjedanje SEECP-om, istaknuvši da proces proširenja EU treba ostati u vrhu prioriteta SEECP-a ali i same EU te ponovila spremnost RH pružiti pomoć i potporu sudionicama SEECP-a koje prolaze tranzicijski proces na putu za punopravno članstvo u EU.

O važnosti nastavka procesa proširenja ministrica Pejčinović Burić govorila je i na panelu posvećenom politici proširenja EU. Između ostalog, ministrica Pejčinović Burić naglasila je da se kredibilitet procesa proširenja može očuvati samo ako države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje provode potrebne reforme i ispunjavaju zadane kriterije, te ako je perspektiva članstva u EU, jednom kada ispune uvjete, realna i ostvariva za sve države JIE.

Na marginama Foruma, ministrica Pejčinović Burić održala je niz bilateralnih sastanaka.

 

Izjava za medije ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 



Priopćenja