Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Mvep Pejčinović Burić s diplomatskim zborom o odluci Arbitražnog suda

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić tijekom danas održanog sastanka s pozvanim predstavnicima stranih diplomatskih misija akreditiranim u Republici Hrvatskoj...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić tijekom danas održanog sastanka s pozvanim predstavnicima stranih diplomatskih misija akreditiranim u Republici Hrvatskoj ponovila je stajalište Republike Hrvatske o nepovratno kompromitiranom arbitražnom postupku i odluci Arbitražnog suda koja će biti objavljena sutra, 29. lipnja 2017., u Haagu.

Ministrica je podsjetila kako je Republika Hrvatska napustila postupak arbitraže u srpnju 2015. godine, odmah nakon što je javno razotkriveno protupravno djelovanje zastupnice Republike Slovenije i jednog arbitra u tom arbitražnom postupku. Pozvanim diplomatskim predstavnicima ministrica je ponovila da se Republika Hrvatska neće smatrati obvezanom takvom odlukom dodavši kako na sutrašnjoj objavi odluke Arbitražnog suda neće biti predstavnika Republike Hrvatske niti će Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj zaprimiti pisani primjerak odluke.

Ministrica Pejčinović Burić naglasila je da Hrvatska neće poduzimati jednostrane radnje a isto očekuje od Slovenije, te od drugih država ne očekuje zauzimanje za provedbu odluke Arbitražnog suda nego podršku za nastavak dijaloga Hrvatske i Slovenije u potrazi za končanim rješenjem otvorenog graničnog pitanja. Jer, zaključila je ministrica, Hrvatsku i Sloveniju i njihove stanovnike puno više toga spaja nego što bi ih smjelo razdvojiti.



Priopćenja