Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Otvoren novi dom Republike Hrvatske u sjedištu UN-a u Ženevi na 25. godišnjicu državnosti RH

U neposrednoj blizini ženevskog jezera, na pet minuta udaljenosti od sjedišta UN-a i ostalih međunarodnih institucija i na jednoj od glavnih ženevskih ulica, nalazi se „novi dom“ Republike Hrvatske u Ženevi...

U neposrednoj blizini ženevskog jezera, na pet minuta udaljenosti od sjedišta UN-a i ostalih međunarodnih institucija i na jednoj od glavnih ženevskih ulica, nalazi se „novi dom“ Republike Hrvatske u Ženevi, tj. prostori Stalne misije Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi. Projekt rušenja tadašnje kuće i izgradnje nove zgrade s adresom Route de Ferney 11 odvijao se u posljednje dvije godine, u suradnji sa švicarskim partnerima udruženim u konzorcij CPAT.

Projekt nove zgrade počeo je prije 2006. godine njegovim uvrštenjem u ženevske urbanističke planove. Značajniji pomak dogodio se nedugo nakon potpisa ugovora u veljači 2015. godine kada je potpisan ugovor između Republike Hrvatske i konzorcija CPAT, čime su se osigurali uvjeti za početak izgradnje. Na realizaciji projekta radili su svi stalni predstavnici RH u Ženevi od 2006. godine, dok je preseljenje završeno u mandatu stalne predstavnice, veleposlanice Vesne Batistić Kos.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske na 43. sjednici omogućena je primopredaja zgrade čime je projekt službeno završen. Rušenje kuće i izgradnja nove velike zgrade za smještaj diplomatskog predstavništva Hrvatske projekt je od velikog značaja, prvi takav od osamostaljenja Hrvatske.  

Radi se o projektu koji dugoročno osigurava znatne uštede. Tržišna vrijednost novosagrađene zgrade tri do četiri puta je veća od troškova izgradnje, a sama zgrada prati najviše energetske standarde. Osim poslovnih prostora za rad Misije i rezidencije stalne predstavnice, zgrada ima i stanove u kojima će biti smješten dio djelatnika Stalne Misije čime će se također ostvariti značajne uštede.

Zgrada je službeno i svečano otvorena 21. lipnja 2017. prijemom za  diplomate i hrvatsku zajednicu u Ženevi povodom Dana državnosti i 25. godišnjice članstva Hrvatske u UN-u. Na svečanoj proslavi sudjelovala je izaslanica ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, državna tajnica za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić koja se u ime Republike Hrvatske zahvalila svim međunarodnim partnerima koji su podržali Hrvatsku na njezinim početcima samostalnosti te prenijela uvjerenje da će Hrvatska nastaviti biti partner na kojeg će se svi moći osloniti. Generalni direktor Ureda Ujedinjenih naroda Michael Moller je pohvalio hrvatski napredak u posljednjih 25 godina, te istaknuo činjenicu da je početkom devedesetih Hrvatska bila primateljica međunarodne pomoći, a da je do sada kroz članstva u raznim UN tijelima aktivno pridonosila formiranju međunarodnih normi i standarda. U svom obraćanju veleposlanica i stalna predstavnica Republike Hrvatske u Ženevi Vesna Batistić Kos je pozdravila sve goste te naglasila kako je Hrvatska devedesetih godina dobila svoje punopravno mjesto za stolom u UN-u čime je počela aktivno doprinositi radu međunarodne zajednice, ali i razvoj moderne demokracije unutar zemlje. Istaknula je kako danas RH kroz svoje članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a uvelike pridonosi stvaranju platforme i globalnog partnerstva za poboljšanje stanja ljudskih prava u svijetu. Zaključila je kako je Hrvatska sada dobila svoj novi dom u Ženevi.

Svečanost je nastavljena otkrivanjem ploče nove Stalne Misije od strane državne tajnice Zdravke Bušić i generalnog direktora Michaela Mollera. Na svečanosti otvorenja je uz državnu tajnicu ispred MVEP sudjelovao i pomoćnik ministrice za međunarodno pravo Toma Galli, kao i predstavnici konzorcija CPAT-a i dvjestotinjak uzvanika, tj. predstavnika diplomatskog zbora, suradnika Stalne Misije u različitim institucijama, predstavnika hrvatske manjine u Ženevi i dr.



Priopćenja