Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dt Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za opće poslove na temu povlačenja UK iz EU

Državna tajnica Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove (članak 50.) - posebnom formatu Vijeća koji se bavi pregovorima o povlačenju države članice iz Europske unije...

Državna tajnica Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove (članak 50.) - posebnom formatu Vijeća koji se bavi pregovorima o povlačenju države članice iz  Europske unije.  Na sastanku je usvojena Odluka Vijeća o otvaranju pregovora, kojom se ujedno Europska komisija imenuje pregovaračem Unije. Također su usvojene pregovaračke smjernice za prvu fazu pregovora u odnosu na ključna područja za uredno povlačenje UK: zaštitu statusa i prava građana, financijsko poravnanje, sudske i administrativne postupke, robu stavljenu na tržište prije povlačenja UK iz Unije, postupke pravosudne i upravne suradnje te specifična pitanja vezana uz Irsku i Cipar. Usvajanjem dokumenata na ovom sastanku ispunjeni su pravno-formalni preduvjeti sa strane Unije za početak pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom.

Državna tajnica Pejčinović Burić istaknula je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom pripreme pregovora, u kojem je 27 država članica pokazalo suglasje i jedinstvo oko svih važnih tema te izvrsno surađivalo s Europskom komisijom i Parlamentom. Založila se za zadržavanje jedinstva i u nastavku procesa te posebno naglasila kako Republika Hrvatska u ovoj fazi pregovora osobito važnim smatra, vezano uz zaštitu statusa i prava građana, osiguravanje ravnopravnog tretmana državljana svih 27 država članica.
Državna tajnica Pejčinović Burić sudjelovala je i na radnom ručku 27 država članica s glavnim pregovaračem Europske komisije Michelom Barnierom i koordinatorom za Brexit u Europskom parlamentu Guyem Verhofstadtom, gdje su raspravljeni budući koraci vezano uz pregovore s Ujedinjenom Kraljevinom.



Priopćenja