Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dt Zdravka Bušić sudjelovala na 127. sjednici OMVE

Državna tajnica za političke poslove mr.sc. Zdravka Bušić sudjelovala je u petak, 19. svibnja 2017. godine u Nikoziji na 127. sjednici Odbora ministara Vijeća Europe (OMVE). Sjednicom OM, na kojoj su sudjelovali ministri vanjskih poslova 47 država članica Vijeća Europe...

Državna tajnica za političke poslove mr.sc. Zdravka Bušić sudjelovala je u petak, 19. svibnja 2017. godine u Nikoziji na 127. sjednici Odbora ministara Vijeća Europe (OMVE). Sjednicom OM, na kojoj su sudjelovali ministri vanjskih poslova 47 država članica Vijeća Europe, predsjedavao je mvp Republike Cipar Ioannis Kasoulides, a svečano ju je otvorio ciparski predsjednik Nicos Anastasiades.

U okviru rasprave na temu „Jačanje demokratske sigurnosti u Europi“, državna tajnica Bušić naglasila je važnu ulogu Vijeća Europe kao platforme za otvorenu i konstruktivnu raspravu država članica u prevladavanju postojećih izazova s kojima se Europa danas suočava – terorizam, izbjeglička i migrantska kriza te aktualne krize i konflikti. Pozdravila je četvrto Izvješće glavnog tajnika Vijeća Europe Jaglanda o stanju demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u Europi, istovremeno izrazivši zabrinutost zbog porasta populizma u Europi, koji ugrožava postojeće demokratske strukture. U tom svijetlu naglašena je važnost vraćanje povjerenja građana u institucije i izgradnje uključivog društva koje će se moći suprotstaviti populističkoj retorici.

Državna tajnica Bušić naglasila je nužnost poštivanja međunarodnog prava i standarda Vijeća Europe od strane država članica te istaknula važnu ulogu nezavisnog pravosuđa i slobodnih medija, kao preduvjeta razvoju svakog demokratskog društva i zaštiti ljudskih prava.

U kontekstu izbjegličke i migrantske krize u Europi, državna tajnica Bušić istaknula je značaj mandata Posebnog predstavnika glavnog tajnika Vijeća Europe za migracije i izbjeglice u osiguravanju zaštite ljudskih prava migranata i izbjeglica. Posebno je pozdravila Akcijski plan za zaštitu djece migranata i izbjeglica koji je usvojen na sastanku Odbora ministara u Nikoziji, a koji u kontekstu suočavanja s migrantskom i izbjegličkom krizom ima za cilj osigurati učinkovitu zaštitu maloljetnika bez pratnje. Također, naglašena je važnost daljnje provedbe aktivnosti Vijeća Europe u području borbe protiv terorizma.

Izrazivši političku predanost Republike Hrvatske u pronalaženju zajedničkih rješenja glede suočavanja s aktualnim izazovima u Europi, državna tajnica Bušić istaknula je značaj konkretnog doprinosa i aktivnog sudjelovanja u okviru Vijeća Europe.

Na kraju zasjedanja izvršen je i prijenos predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe s Republike Cipar na Češku Republiku.



Priopćenja