Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministri Stier i Bushati potvrdili vrlo dobre odnose Hrvatske i Albanije

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sastao se u četvrtak, 9. veljače 2017. godine, s Ditmirom Bushatijem, ministrom vanjskih poslova Republike Albanije...

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sastao se u četvrtak, 9. veljače 2017. godine, s Ditmirom Bushatijem, ministrom vanjskih poslova Republike Albanije, koji je boravio u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministri Stier i Bushati razgovarali su o modalitetima unapređenja bilateralne suradnje i o suradnji u okviru međunarodnih institucija, posebno o približavanju Albanije EU integracijama. Suradnja dviju država u narednom razdoblju intenzivirat će se u vidu daljnjih redovitih političkih konzultacija i kroz rad Međuvladine komisije za gospodarsku suradnju. Osim s kolegom Stierom, ministar Bushati sastao se i s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom, a u Varaždinu je prisustvovao ceremoniji otvaranja počasnog konzulata Republike Albanije. Ministri Stier i Bushati će zajedno s crnogorskim kolegom, ministrom Darmanovićem, u petak, 10. veljače 2017. godine, u Splitu sudjelovati na prvom sastanku Jadranske trilaterale Hrvatska-Albanija-Crna Gora. Ta inicijativa se pokreće kao novi format suradnje ovih triju država u političkom dijalogu, međunarodnoj sigurnosti, euroatlantskim integracijama te na gospodarskim pitanjima i u zaštiti okoliša, s osobitim naglaskom na ekološkoj zaštiti Jadrana. Osim što Trilaterala počiva na već razvijenim bilateralnim odnosima između triju zemalja, poslužit će i kao platforma za jačanje međudržavne suradnje u turizmu, prometu i infrastrukturi u Jugoistočnoj Europi.

Izjava ministra Stiera

Preuzimanje

Izjava ministra Bushatija

Preuzimanje

Pitanja i odgovori

Preuzimanje



Priopćenja