Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Stier na sastanku Vijeća za vanjske poslove

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sudjeluje danas, u ponedjeljak 6. veljače 2017. godine u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove...

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sudjeluje danas, u ponedjeljak 6. veljače 2017. godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu.

Vijeće je raspravljalo o posljednjoj eskalaciji krize u istočnoj Ukrajini te o provedbi ukrajinske reformske agende. Razmotrena je ukupna politička i sigurnosna situacija u Libiji te mogućnosti angažmana EU u pomoći Libiji u odgovoru na izazov migracija slijedom pojačanog pritiska na srednjosredozemnom migracijskom pravcu. Ministri su razgovarali i o unaprjeđenju odnosa s Egiptom te o najnovijim aktualnostima u pogledu bliskoistočnog mirovnog procesa.

Ministar Stier je iskazao predanost Republike Hrvatske pružanju pomoći Ukrajini, posebno oko provedbe reformi u pravosuđu i jačanju vladavine prava. Istaknuo je važnost što žurnijeg dovršetka postupka ratifikacije sa strane EU-a Sporazuma u pridruživanju kao i liberalizacije viznog režima s Ukrajinom. Također, zauzeo se za jačanje odnosa s Egiptom, s kojim EU dijeli odgovornost i interes za stabilnost i sigurnost zajedničkog susjedstva. U pogledu bliskoistočnog mirovnog procesa naglašena je potreba angažmana s međunarodnim partnerima, SAD-om i arapskim partnerima, u očuvanju održivosti dvodržavnog rješenja. Dogovoreno je otpočinjanje priprema za sastanak Vijeća za pridruživanje EU-Izrael.

Izjava ministra Stiera

Preuzimanje



Priopćenja