Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Stier sa švedskom ministricom o bilateralnim odnosima, EU i jugoistoku Europe

(Hina) – Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier razgovarao je u srijedu, 1. veljače o. g. sa šeficom švedske diplomacije Margot Wallstrom...

(Hina) – Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier razgovarao je u srijedu, 1. veljače o. g. sa šeficom švedske diplomacije Margot Wallstrom o jačanju bilateralnih odnosa te temama vezanim uz Europsku uniju, stanju na jugoistoku Europe i jačanju stabilnosti te regije.

Ministar Stier se nalazi u posjetu Švedskoj u okviru turneje po nordijskim zemljama kako bi, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, intenzivirao bilateralne odnose, a ne samo, kako je istaknuo,  održavati odnose u okviru europskih institucija i sastanaka u Buxellesu.

"Moramo ojačati i bilateralne odnose s tim članicama Unije, zadnji put smo imali susret u Švedskoj na razini ministara vanjskih poslova 2006.",  izjavio je ministar Stier nakon susreta s kolegicom Wallstrom.

Kazao je da je situacija zbog propusta da se intenziviraju bilateralni odnosi bila takva da se u švedskim medijima čak pojavila i "nepotvrđena" vijest  da se razmišlja o zatvaranju švedskog veleposlanstva u Zagrebu.

"Sada ćemo tu suradnju intenzivirati i nakon ovog posjeta očekujemo posjet i hrvatske ministrice gospodarstva i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tijekom 2017.", istaknuo je ministar Stier, dodavši da je s ministricom Margot potvrđeno zadržavanje veleposlanstva i daljnja suradnja.

"S ministricom smo prošli kroz niz tema vezanih uz Europske unije, situaciju na jugoistoku Europe i stabilnost te regije. Našli smo dosta dodirnih točaka oko suradnje naših razvojnih agencija te oko nekih konkretnih projekata u BiH.", kazao je ministar Stier.

Potvrdio je da je gospodarska suradnja dobra i da veliki doprinos daje hrvatsko-švedska komora. Kazao je da će posjetiti tvrtku Ericsson i podsjetio da je Ericsson-Nikola Tesla uspješna kompanija u Hrvatskoj koja zapošljava oko 3000 ljudi.

"Za nas je važno da se u Hrvatskoj razvija jedan centar za istraživanje i razvoj koji ima globalnu dimenziju. Takve kvalitetne kompanije, tj. radna mjesta koja kroz suradnju razvijaju Švedska i Hrvatska, mogu poslužiti kao model", istaknuo je ministar Stier.

U izjavi za novinare je kazao i da se susreo s hrvatskom iseljeničkom zajednicom iz Stockholma te predstavnicima iz Goeteburga te najavio i susret u Malmou.

"Hrvatski iseljenici daju veliki doprinos razvoju naših odnosa", rekao je ministar. Potvrdio je da postoji problem što se tiče obrazovanja hrvatske djece u Švedskoj, a tiče se izdavanja svjedodžbi i na hrvatskom jeziku.

"Otvorio sam taj problem s ministricom i dobili smo uvjerenja da će vlada to riješiti, iako je to pitanje u nadležnosti lokalnih vlasti", rekao je ministar.

Ministar Stier se sastao i s potpredsjednikom parlamenta Tobiasom Billstromom. 

Izjava ministra Stiera

 

Preuzimanje

 



Priopćenja