Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Stier primio veleposlanika Švicarske Konfederacije Stefana Estermanna

U povodu obilježavanja 25. godina uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier primio je u ponedjeljak, 30. siječnja 2017. godine u nastupni posjet veleposlanika Švicarske Konfederacije...

U povodu obilježavanja 25. godina uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier primio je u ponedjeljak, 30. siječnja 2017. godine u nastupni posjet veleposlanika Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, Stefana Estermana.

Obje su strane pozdravile Odluku švicarske vlade od 16. prosinca 2016. o ratifikaciji Protokola III kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između Europske unije i Švicarske Konfederacije proširuje na hrvatske državljane. Stupanjem na snagu Protokola III, 1. siječnja 2017. godine riješena su sva formalnopravna otvorena pitanja hrvatskih državljana u Švicarskoj koji sada uživaju EU status. Izraženo je uvjerenje kako posebno ratifikacija Protokola III predstavlja dodatni poticaj produbljivanju međusobnih odnosa i jačanju veza između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije. U isto vrijeme pozdravljena je i ratifikacija Zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti kojim su Republici Hrvatskoj kao najmlađoj članici osigurana sredstva u iznosu od 45.000.000 CHF.



Priopćenja