Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

DT Bušić na Forumu za sigurnosnu suradnju OESS-a

Državna tajnica Zdravka Bušić sudjelovala je na sastanku OESS-ovog Foruma za sigurnosnu suradnju, održanom u srijedu 26. siječnja 2017. godine u Beču...

Državna tajnica Zdravka Bušić sudjelovala je na sastanku OESS-ovog Foruma za sigurnosnu suradnju, održanom u srijedu 26. siječnja 2017. godine u Beču. Tema sastanka sigurnosnog dijaloga bila je sigurnost Jugoistočne Europe.

U kontekstu hrvatskog predsjedanja provedbenim tijelom Subregionalnog sporazuma o kontroli naoružanja (tzv. članak IV), državna tajnica je govorila o pozitivnim iskustvima primjene ovog Sporazuma i njegovom uspjehu. Zaključila je kako Sporazum ima važnu ulogu u sigurnosnoj arhitekturi Jugoistočne Europe te da bi mogao poslužiti kao model izgradnje povjerenja i vojne transparentnosti u drugim kriznim područjima OESS-a.

Govoreći općenito o sigurnosti Jugoistočne Europe, navela je i brojne izazove, poput jačanja populističke retorike, radikalizacije mladih, prijetnje teritorijalnom integritetu država te nepoštivanje međunarodnih i bilateralnih sporazuma. Izrazila je uvjerenje da se sigurnost u Europi može ojačati kroz dijalog, poštivanje međunarodnog prava te kroz poštivanje i primjenu zajednički preuzetih obaveza.?



Priopćenja