Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dt Bušić održala političke konzultacije sa zamjenikom mvp BiH Brkićem

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić održala je 20. siječnja 2017. političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem...

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić održala je 20. siječnja 2017. političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem.
 
Na sastanku je razmotren široki spektar bilateralnih odnosa. Državna tajnica je naglasila kako Republika Hrvatska ima posebnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini kao prvi EU susjed, potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma te zbog hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Gospodarska suradnja ocijenjena je iznimno značajnim segmentom međusobnih odnosa te ju je važno dodatno poticati i proširiti njezin opseg. U tom smislu, poseban značaj i važnost ima daljnje infrastrukturno povezivanje i prekogranična suradnja, kao i nastavak jačanja kulturne i znanstvene suradnje.
 
Istaknuta je snažna potpora europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, pri čemu će Republika Hrvatska nastaviti pružati političku, tehničku i stručnu pomoć.
 
Obostrano je izražena spremnost za nastavkom suradnje u pronalaženju modaliteta i mehanizama za rješavanje otvorenih pitanja.



Priopćenja