Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak Povjerenstva za praćenje provedbe u poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u srijedu 27. srpnja 2016. održan je prvi sastanak Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji...

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u srijedu 27. srpnja 2016. održan je prvi sastanak Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji.

Sastankom je predsjedao Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova i predsjedavajući Povjerenstva, a sudjelovali su i ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar branitelja Tomo Medved, ministar financija Zdravko Marić, ministar obrane Josip Buljević, zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te ostali članovi Povjerenstva.

Vlada Republike Hrvatske 19. srpnja 2016. donijela je Odluku o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji.  Zadaće Povjerenstva su: praćenje provedbe obveze ukidanja zakonodavstva kojim je Republika Srbija arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države; praćenje uspostave i funkcioniranja cjelovitog zakonodavnog okvira za zaštitu manjinskih prava u Republici Srbiji, te predlaganje i provedba odluka za potpuno ispunjavanje ove preuzete obveze Republike Srbije; praćenje provedbe obveze Republike Srbije da bez diskriminacije žrtvama rata osigura prava, pristup pravdi i pravosuđu, uključujući pravo na naknade štete, te predlaganje i provedba odluka za potpuno ispunjavanje ove preuzete obveze Republike Srbije; praćenje provedbe obveze Republike Srbije da u potpunosti surađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih osoba.

(HINA) - U Ministarstvu vanjskih i europskih održan je u srijedu prvi sastanak Povjerenstva vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije Europskoj uniji. Sastankom je predsjedao Kovač, a među sudionicima su bili ministri pravosuđa Ante Šprlje i branitelja Tomo Medved. Povjerenstvo je osnovano prošli tjedan, dan nakon što je Srbija otvorila pregovore u navedena dva poglavlja.

"Mi ćemo se na redovnoj osnovi sastajati. Želimo da Srbija ima europsku perspektivu, da napreduje prema članstvu u EU jer to onda automatski znači da će Srbija ispuniti sve one kriterije, zahtjeve koje smo postavili u okviru poglavlja 23... ", rekao je Kovač.

Šprlje je rekao nakon sastanka da će se u ovom postupka pregovora RH držati načela koji vrijede u svim modernim europskim državama i da će to tražiti i od Srbije te da očekuje da Srbija uskladi svoje zakone s pravnom stečevinom EU-a.

Medved je kazao da u okviru povjerenstva njegovo ministarstvo zajedno s braniteljskim udrugama ima posebnu ulogu, a to  je praćenje postupanja Srbije u prilagodbi zakona o tzv. regionalnoj jurisdikciji. RH je zatražila od Srbije, a Srbija je preuzela obvezu da promijeni taj zakon i uskladi ga s pravnom stečevinom EU, kazao je.

"Srbija ne može biti nadležna za progon hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata", naglasio je.

Drugo pitanje koje će se također pažljivo pratiti je, kako je dalje rekao, aktivan i konkretan doprinos Srbije u pronalasku nestalih osoba kako bi 20 godina poslije Domovinskog rata obitelji koje traže svoje najmilije mogle naći svoj mir. 

Na pitanje novinara da komentira kritike da i Hrvatska i druge zemlje imaju sličan zakon o regionalnoj jurisdikciji, Šprlje je odgovorio da "nije točno da imaju iste zakone".

"Zakon u Srbiji ima određene specifičnosti koje nisu uobičajene u drugim zemljama EU-a i zbog toga mi tražimo da se taj zakon promijeni", kazao je.

Na komentar novinara da bi iz Srbije moglo doći kritike zbog neprimjerenog znakovlja, ustaških majica i uzvika na današnjem obilježavanju 75. obljetnica ustanka naroda Like u Srbu, Kovač je rekao da u hrvatskom ustavu jasno stoji da RH nije zasnovana na ideologiji komunizma niti fašizma ili nacizma.

"Ukoliko je bilo ustaških ili drugih neprimjerenih obilježlja mi to osuđujemo kao država. RH je pravna država, ona nije bazirana na NDH, mi nismo sljednici NDH... ", rekao je Šprlje.

Izjava ministra Kovača

Preuzimanje

Izjava ministra Šprlje

Preuzimanje

Izjava ministra Medveda

Preuzimanje

Pitanja i odgovori

Preuzimanje



Priopćenja