Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska pozdravlja približavanje BiH EU

Europska komisija i Bosna i Hercegovina parafirale su Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nakon više od tri godine pregovora...

Europska komisija i Bosna i Hercegovina parafirale su Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nakon više od tri godine pregovora.

Protokolom se predviđaju tehničke prilagodbe trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u pogledu izvoza iz BiH na tržište Europske unije i izvoza EU u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, a kako bi se izbjeglo narušavanje bilateralne trgovine.

Protokol će se početi privremeno primjenjivati nakon potpisivanja, a stupit će na snagu nakon što obje strane provedu postupak ratifikacije.

Prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jedno je od ključnih pitanja na putu BiH prema EU i predstavlja temelj kako bi države članice Europske unije mogle razmatrati zahtjev za članstvo u EU koji je Bosna i Hercegovina podnijela 15. veljače 2016. godine u Bruxellesu.

Republika Hrvatska snažno podržava integraciju BiH u Europsku uniju i očekuje da će se potpisivanje Protokola dovršiti što je skorije moguće. Time će se dodatno poslati poruka jasne političke opredijeljenosti Bosne i Hercegovine prema njezinom europskom putu.



Priopćenja